Plakati protiv pape Franje koji su se u subotu pojavili na zidovima rimskih zgrada “đavolja su rabota”, izjavio je kardinal Marc Oullet, prefekt Kongregacije za biskupe.

Kardinal je u nedjelju komentirao plakate koji su polijepljeni na javnim mjestima u Rimu te rekao da je “metoda anonimnih plakata djelo đavla koji želi razjediniti Crkvu”.

“To nije metoda koja bi se trebala koristiti u životu Crkve”, rekao je kardinal i dodao kako bi bilo najbolje ignorirati takve đavolske pokušaje.

Ouellet je rekao i kako ovi plakati ne čine ništa dobroga ni za koga, pa niti za one koji su spomenuti na plakatu.

“Kada se negdje javi kriza u Crkvi papa mora intervenirati. I to čini kao čovjek koji upravljačke odluke donosi kao plod duboke molitve”, rekao je kardinal.

Na spornim plakatima je fotografija Pape, a ispod nje tekst u kojem ga se optužuje za “obezglavljivanje Malteškog reda i Franjevaca od Bezgrešne”, “ignoriranje kardinala” te “premještanje svećenika”.

Tekst, koji Papu oslovljava s “France” što je rimski dijalekt za Francesco koji se koristi kada se oslovljava osobu koja se dobro poznaje, završava s pitanjem – “Gdje ti je milosrđe”?

Pojedini analitičari poput isusovca Antonia Spadara ustvrdili su kako iza plakata stoje “korumpirani ljudi koji kuju strategiju kako ukloniti papu Franju iz srca naroda, što je njegova najveća snaga”.

Drugi pak komentatori tvrde kako plakati zapravo imaju nakanu kompromitirati “konzervativne snage” te su ih postavili njihovi protivnici.

Podsjetimo, Papa je nedavno donio odluku o postavljanju nadbiskupa Angela Becciua za svog izaslanika u Malteškom redu koji prolazi kroz krizu nakon ostavke Velikog majstora Matthewa Festinga koju je Papa tražio od njega. O previranjima u Malteškom redu puno se pisalo, a pojedini analitičari kažu kako je riječ o sukobu dvaju različitih koncepta koji su različito vidjeli budućnost Reda – jedni kao ustanovu koja bi trebala biti usmjerenija na duhovnu dimenziju, a drugi kao karitativnu.

Spominjanje Franjevaca od Bezgrešne povezano je uspostavljanjem povjerenstva koje je trebalo ispitati liturgijsko jedinstvo u tom redu. Povjerenstvo je utemeljio papa Benedikt XVI. 2013., a sada kritičari pape Franje tvrde kako ono čini sve kako bi “razjedinilo” red.

Naposljetku, zamjerka o “ignoriranju kardinala” povezana je s dubiama koje su četiri kardinala uputili Papi u svezi s njegovom pobudnicom Amoris Laetitia.

Policija u Rimu provodi istragu o plakatima i onima koji su ih neovlašteno polijepili.

Goran Andrijanić | Bitno.net