Papa

Za Godinu vjere i prigodom 50. obljetnice otvorenja Drugoga vatikanskog koncila papa Benedikt XVI. obratit će se posebnim porukama ženama, znanstvenicima, umjetnicima i radnicima. Poruke će u četvrtak 11. listopada, na otvaranju tematske godine, nakon mise na Trgu sv. Petra biti predane odabranim predstavnicima pojedinih skupina, najavio je 9. listopada u Vatikanu biskup Rino Fisichella.

Druge poruke upućene su bolesnima, mladima te diplomatima akreditiranima pri Svetoj Stolici, rekao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju. Njegov “ured” je odgovoran za sveopće crkveno koordiniranje Godine vjere.

Poruka istraživačima i misliocima bit će predana njemačkom filozofu Robertu Spaemannu, njemačkom biblijskom znanstveniku Gerhardu Lohfinku i talijanskoj atomskoj fizičarki Fabioli Gianotti. Talijanka, koja radi u nuklearnom istraživačkom centru CERN, sa sjedištem u Ženevi, u srpnju je objavila otkriće čestica Higgsova bozona.

Poruku radnicima preuzet će rudar iz Čilea, koji je 2010., tijekom nesreće u rudniku San Jose, ostao ispod zemlje više od dva mjeseca.

Inicijativa se, prema riječima biskupa Fisichelle, ugleda na “velike poruke Koncila”, kada se papa Pavao VI. na završetku Drugoga vatikanskog sabora (1962-1965) obratio različitim društvenim skupinama. Katolička tematska godina počinje 11. listopada, na 50. obljetnicu otvorenja povijesnog okupljanja biskupa, a završava 24. studenoga 2013. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com