Na sedamdesetu obljetnicu prvoga žestokog bombardiranja Rima, odnosno gradske četvrti sveti Lovro, sveti je Otac uputio poruku kardinalu Valliniju, svom rimskom vikaru.

– Duhovno sam ujedinjen s Vama, sa zajednicom fratara kapucina i sa svima koji su se u bazilici svetoga Lovre izvan zidina okupili u spomen žestokoga bombardiranja od 19. srpnja 1943. godine, koje je nanijelo veliku štetu bazilici i cijeloj četvrti kao i drugim dijelovima Vječnoga grada. Neka to bude molitvena prigoda za sve poginule i za obnovu promišljanja o užasu rata kao i izraz zahvalnosti prema onomu koji je bio brižan otac – piše papa Franjo misleći na papu Pija XII. koji je u tim tragičnim trenutcima bez oklijevanja posjetio gradsku četvrt.

U zaključku poruke papa je Franjo poželio da se svi prisjete riječi pape Pija XII: „S mirom ništa nije izgubljeno, a s ratom može biti izgubljeno sve.“ Mir je Božji dar, on i danas treba naći raspoloživa srca da ga prihvate i da budu graditelji pomirbe i mira – zaključio je Sveti Otac povjeravajući gradsku četvrt, naročito stare, bolesne i osobe u teškoćama, majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije. (rv/bitno.net)