Na današnji Svjetski dan voda papa Franjo uputio je preko svog državnog tajnika poruku čelništvu FAO-a i UNESCO-a. U poruci ističe vrijednost tog neophodnog dobra i ukazuje na prijeku potrebu za promjenom načina života kako bi ga se sačuvalo i globalne suradnje kako bi se omogućilo njegovu pravedno raspodjelu u kakvoći i količini u svijetu. Papa je pozvao da se bez oklijevanja djeluje kako bi se spriječilo rasipanje i onečišćenje pitke vode.

U povodu Svjetskog dana voda 2021. kardinal državni tajnik Pietro Parolin uputio je u Papino ime videoporuku generalnom direktoru UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Qu Dongyuu, direktorici UN-ove Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu Audrey Azoula i sudionicima virtualnog susreta koji se održava prigodom Svjetskog dana voda 2021. koji se slavi u ponedjeljak, 22. ožujka na temu „Prepoznati vrijednost vode“.

To se dobro nije čuvalo i nije mu se pridavalo pažnju koju zaslužuje. Njezino rasipanje, zapuštanje ili onečišćivanje pogreška je koja se ponavlja i danas, upozorava Papa preko svog državnog tajnika. Pristup pitkoj i zdravoj vodi je temeljno i sveopće ljudsko pravo, jer je bitno za čovjekov opstanak i, kao takvo, je uvjet za ostvarivanje ostalih ljudskih prava. Ovaj naš svijet ima veliku socijalni dug prema siromašnima koji nemaju pristup pitkoj vodi, jer im je uskraćeno pravo na život u skladu s njihovim neotuđivom dostojanstvom, citira kardinal Parolin u videoporuci Papinu encikliku Laudato si’.

Ovome se danas pridodaju – ističe u poruci kardinal Parolin – „štetni učinci klimatskih promjena, od poplava do suše, nestajanja i osiromašenja podzemnih voda“, dakle sve one pojave koje ugrožavaju kvalitetu vode i sprječavaju miran i plodan život. Širenje kulture odbacivanja i globalizacija ravnodušnosti, zbog kojih se čovjek osjeća ovlaštenim za pljačku i iscrpljivanje stvorenih dobara, također pridonose ovom stanju, primjećuje državni tajnik. A da se i ne spominje pandemija koja je pogoršala socijalne i ekonomske nejednakosti, „ističući štete uzrokovanu odsutnošću ili neučinkovitošću usluga vezanih uz vodu među najpotrebitijima“.

U poruci Papa preko kardinala Parolina poziva da se prestane s onečišćenjem izvora pitke vode, mora i rijeka i prekine s načinima života koji nisu usmjereni na opće dobro. U svojoj poruci upire pogled u budućnost i na život sljedećih naraštaja te traži da se pokrene obrazovni proces koji će predstavljati zaokret prema traženju dobra, istine, ljepote tako da to bude ono čime će se ljudi voditi u svojim izborima oko potrošnje, štednje i ulaganja sa ciljem da se „prepozna vrijednost vode“.
Dakle, umjesto da se govori o njezinoj potrošnji, trebali bismo govoriti o njezinu racionalnom korištenju, u skladu s našim stvarnim potrebama i uvažavajući potrebe drugih, istaknuo je kardinal Parolin. „Ako živimo trezveno i u središte svojih kriterija stavimo solidarnost, koristit ćemo vodu razborito, bez nepotrebnog rasipanja, i moći ćemo je dijeliti s onima kojima je najpotrebnija“, dodao je.