U ponedjeljak je u Homsu, u Siriji, ubijen o. Frans van der Lugt, moj 75-godišnji subrat isusovac iz Nizozemske, koji je došao u Siriju prije pedesetak godina. Uvijek je činio dobro svima, sa zahvalnošću i ljubavlju, i zato je bio omiljen i cijenjen i od kršćana i od muslimana.

Njegovo brutalno ubojstvo ispunilo me dubokom boli i podsjetilo me također na mnoge koji trpe i umiru u toj izmučenoj zemlji, koja je već predugo plijenom krvavog sukoba, koji i dalje sije smrt i razaranje. U mojim su mislima i brojne otete osobe, kršćani i muslimani, iz Sirije i drugih zemalja, među kojima ima biskupa i svećenika. Molimo se Gospodinu da se što prije vrate svojim dragima i svojim obiteljima i zajednicama.

Od srca vas pozivam da mi se pridružite u molitvi za mir u Siriji i regiji, i upućujem usrdan apel odgovornim osobama u Siriji i međunarodnoj zajednici: neka ušute oružja, neka se prekine nasilje! Neka ne bude više rata! Neka ne bude više razaranja! Neka se poštuje humanitarno pravo, neka se skrbi za ljude koji trebaju humanitarnu pomoć i prispije željenom miru putem dijaloga i pomirenja, rekao je Papa te izmolio s vjernicima molitvu Zdravo Marijo za mir u Siriji. (IKA)