Evanđelje ove nedjelje govori o počecima Isusova javnog djelovanja u gradovima i selima Galileje. Njegovo poslanje ne započinje od Jeruzalema tj. iz religijskoga, društvenoga i političkog središta nego s periferije, omražene od strane najrevnijih Židova, zbog nazočnosti različitih naroda u tom kraju; stoga je prorok Izaija i opisuje kao „Galileju pogansku“ (Usp. Iz 8,23).

To je pogranično područje i tranzitna zona gdje se susreću osobe različitih rasa, kultura i religija. Tako Galileja postaje simbolično mjesto otvorenosti Evanđelja svim narodima. S ove točke gledišta, Galileja je nalik današnjem svijetu: prisutnost različitih kultura, potreba sučeljavanja i susreta. I mi smo svakodnevno uronjeni u jednu „Galileju pogansku“, te se u tom kontekstu možemo uplašiti i popustiti iskušenju izgradnje ograda vlastite sigurnosti i zaštićenosti. No, Isus nas uči da Radosna vijest nije upućena samo jednom dijelu Čovječanstva nego je valja priopćiti svima. To je radosni navještaj upućen svima koji ga očekuju, ali i onima koji možda više ništa ne očekuju niti imaju snage tražiti i pitati.

Polazeći od Galileje, Isus nas uči da nitko nije isključen iz Božjega spasenja; štoviše – da Bog više voli poći od periferije; od posljednjih kako bi dopro do sviju. Uči nas svojoj metodi, čiji je sadržaj Očevo milosrđe. „Svaki kršćanin i svaka zajednica, razlučit će vlastiti put koji Gospodin od njih traži, no svi smo pozvani prihvatiti taj poziv: izaći iz vlastite udobnosti i imati hrabrosti doprijeti do svih periferija kojima je svjetlo Evanđelja potrebno (Usp. Ap. pobud. Evangelii gaudium, 20).

Isus ne samo započinje svoje poslanje iz zabačena mjesta, nego i od ljudi koje bismo mogli opisati kao ljude ‘niskoga profila’. U izboru svojih prvih učenika i budućih apostola, ne obraća se školama pismoznanaca i zakonoznanaca, nego poniznim i jednostavnim osobama, koje se zdušno pripremaju za dolazak Božjega kraljevstva. Isus ih pohodi i poziva s njihova ‘radnoga mjesta’, s obale jezera: oni su ribari. Zove ih, a oni ga odmah slijede; ostavljaju mreže i polaze za njim. Njihov će život postati izvanredna i prekrasna pustolovina.

Sveti je Otac vjernicima posvijestio da i u tom trenutku Isus prolazi pokraj njih i zove ih te dodao da, ako netko od nazočnih čuje poziv „Slijedi me“, hrabro pođe za Gospodinom jer On nikada ne razočarava.

Danas se slavi Dan oboljelih od gube. Ova bolest iako u slabljenju, još uvijek pogađa osobe koje žive u uvjetima krajnje bijede. Važno je održavati živom solidarnost s ovom našom braćom i sestrama. Molimo za njih i za sve one koji im pomažu i na različite se načine zauzimaju da se ova bolest pobijedi.

U molitvi sam uz Ukrajinu; posebno uz one koji su ovih dana izgubili život i uz njihove obitelji. Priželjkujem da se među institucijama i u društvu, razvije jedan konstruktivan dijalog te da, izbjegavajući svako nasilno djelovanje, u svačijem srcu prevagnu duh mira i potrage za zajedničkim dobrom sviju – kazao je Papa te se prisjetio okrutnog ubojstva trogodišnjega dječaka Cocòa, spaljenog u automobilu, pozvavši nazočne na molitvu za pokajanje njegovih ubojica i za njihovo obraćenje.

Sljedećih će dana milijuni osoba Dalekog istoka i drugih dijelova svijeta, među kojima su Kinezi, Korejci i Vijetnamci, prema lunarnom kalendaru, proslaviti Novu godinu. Svima im želim život ispunjen radošću i nadom. Neka neugasiva čežnja prema bratstvu koja prebiva u njihovu srcu, u obiteljskoj intimi pronađe svoje povlašteno mjesto, gdje ju se može otkriti, njegovati i ostvarivati. Bit će to dragocjen prinos izgradnji humanijeg svijeta u kojem vlada mir.

Jučer je u Napulju blaženom proglašena Maria Cristina iz Savoje, s prve polovice 19. st., kraljica dviju Sicilija. Ta žena duboke duhovnosti i velike poniznosti znala je na se preuzeti patnje svoga naroda tako što je postala majkom siromaha. Njezin izvanredan primjer ljubavi svjedoči kako je dobar evanđeoski život moguć na svakom mjestu i u svim društvenim uvjetima.

Sveti je Otac izrazio svoju blizinu stanovnicima Emilije pogođenima poplavom. Naposljetku je poželio dobrodošlicu različitim udrugama, skupinama i pojedincima koji su se ovom prilikom okupili na Trgu sv. Petra te im srdačno zahvalio na njihovoj nazočnosti, posebno se osvrnuvši na mlade, članove Katoličke akcije, od kojih su dvoje, ovom prigodom stojeći uz Papu, pročitali svoju poruku te s prozora Apostolske palače, u znak mira, u let pustili dvoje golubova.

Radio Vatikan