Papa Franjo danas je odobrio kanonizaciju blaženog Johna Henryja Newmana, kardinala, učenjaka, i osnivača Oratorija svetog Filipa Nerija u Engleskoj, potvrdivši danas drugo čudo koje se pripisuje njegovu zagovoru.

Odobrenje je stiglo nakon što se Sveti Otac jučer sastao s kardinalom Angelom Beccijem, pročelnikom Kongregacije za kauze svetaca.

Podsjetimo, kardinala Newmana je blaženim proglasio papa Benedikt XVI. za svog posjeta Engleskoj u rujnu 2010. godine.

Prvo čudo koje se pripisuje Newmanovu zagovoru bilo je potpuno izlječenje kralježnice jednog engleskog đakona.

Drugo čudo koje je omogućilo njegovu kanonizaciju povezano je s izliječenjem trudne Amerikanke. Žena se molila za zagovor kardinala Newmana nakon što je njezin život, prema liječničkim nalazima, došao u opasnost. Nakon što se naglo oporavila, lječnici nisu mogli objasniti kako je do toga došla.

Datum kanonizacije još nije objavljen.

Papa je istovremeno odobrio kanonizaciju isusovca don Salvatorea Vittorija Moscosa Cardenasu, koji je ubijen iz mržnje prema vjeri u Ekvadoru 1897., kao i blažene Marije Terese Chiramel Mankidiyan iz Indije, osnivačice Kongregacije sestara Svete Obitelji.

Uz odobrenja kanonizacija, Sveti Otac je proglasio herojski stupanj kreposti šest osoba: mađarskog kardinala Józsefa Mindszentyja, vlč. Giovannija Battiste Zuabonija, isusovca don Manuela Garcije Nietoa, sestre Serafine Formai i sestre Marije Berenice Duque Hencker.

Ivo Džeba | Bitno.net