U intervjuu za južnokorejsku državnu televiziji KBS papa Franjo je izrazio želju za posjetom Sjevernoj Koreji kako bi radio na promicanju mira.

“Kad me pozovu- to jest, molim vas, pozovite me – neću reći ne”, kazao je Sveti Otac dodavši da bi cilj posjeta bio “jednostavno bratstvo”.

Ovo nije prvi put da se razgovara o posjetu poglavara Katoličke Crkve Sjevernoj Koreji. Godine 2018. tijekom susreta s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom Franjo je kazao da je spreman prihvatiti poziv Pjongjanga “ako dođe službena pozivnica i bude slobodan”.

Osim toga, godine 2000. komunistički diktator Kim Jong-il pozvao je tadašnjeg papu Ivana Pavla II. da posjeti njegovu zemlju. Vatikan je tada priopćio kako bi Papin posjet bio moguć kada bi Sjeverna Koreja omogućila slobodu djelovanja svećenicima i Crkvi.

Potencijalni Franjin posjet mogao bi biti posebno značajan u kontekstu zaoštravanja odnosa između dvaju Koreja.

Sjeverna Koreja je okrivila južnog susjeda za izbijanje covida-19 u svibnju ove godine, a prije par tjedana je zaprijetila da će “izbrisati” vlasti Seula kao odmazdu. Sjeverna Koreja je ove godine izvela rekordan broj testiranja oružja, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu prvi put od 2017. godine.

Podsjetivši koliko su obje Koreje patile zbog rata, Sveti Otac je više puta potaknuo Koreance da “rade na izgradnji mira”.

Govoreći o Franjinim nastojanjima da posjeti Pjongjang, valja podsjetiti kako je godine 2021. Crkva u Južnoj Koreji pokrenula molitveni pokret za Papin posjet Sjevernoj Koreji i okončanje pat-pozicije oko ujedinjenja dviju Koreja. No, to će zasigurno zahtijevati mnogo strpljenja. Naime, Sjeverna Koreja ne održava diplomatske odnose s Vatikanom, a iako njezin ustav prepoznaje pravo na slobodu vjeroispovijesti, u praksi su vjerske slobode u Sjevernoj Koreji  nepostojeće. Organizacija Open Doors koja izvještava o napadima na kršćane diljem svijeta, redovito svrstava Sjevernu Koreju kao zemlju koja provodi najveće nasilje nad kršćanima.