Papa

Uskrsli Krist otvara grobove srca i dariva zanos vjere – istaknuo je Benedikt XVI. na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o utjecaju Kristova uskrsnuća na prvu zajednicu apostola, u kojoj je zavladala radost vjere nakon žalosnih dana muke.

Od uskrsne večeri stanje se počelo mijenjati. Dvorana u kojoj su se sklonili apostoli bila je ispunjena strahom i tjeskobom. Isus je bio svjestan toga i stoga je ukazujući im se rekao: „Mir vama …“ a to je više od uobičajenog pozdrava jer je odmah nestalo straha koji je ovladao srcima malene zajednice. Isusov mir je dar spasenja koji je Isus obećao tijekom svojih oproštajnih govora: Ostavljam vam mir, mir vam svoj dajem (…). U ovo uskrsno vrijeme, On daje puninu mira koji u zajednici biva izvorom radosti, sigurne pobjede i pouzdanja u Boga – kazao je Benedikt XVI.

Ukazujući se učenicima Isus je na svome tijelu pokazao rane razapinjanja. I ta gesta odgovara na jedan kriterij: učiniti razvidnim da njegovo proslavljeno tijelo ostaje ranjeno, da je On i nakon uskrsnuće stvarna osoba, a dakle stvarna je i radost apostola, kao i mir koji je dar Uskrsloga svojim prijateljima, a ujedno i zapovijed. Mir zaslužen krvlju Kristovom za njih je i za sve ljude, taj mir učenici moraju ponijeti u cijeli svijet. Tu novost života koji ne umire, koju je donio Uskrs, valja posvuda širiti da trnje grijeha, koje ranjava ljudsko srce, ustupi mjesto klicama Milosti – objasnio je Papa.

Poput zatvorene dvorane u kojoj su se iz straha sklonili apostoli, i u ovim vremenima koje je Papa nazvao „sivim“ kao i jučerašnje vjetrovito i oblačno nebo, brojne su kuće zatvorene. Ali kao što zatvorena vrata ni onda nisu spriječila Kristov ulazak u dvoranu, tako ni danas zatvorena vrata srca ne zaustavljaju Isusa da čovječanstvu daruje „radost, život i nadu“. Samo uskrsli Krist može odvaliti grobne ploče koje čovjek često stavlja na svoje osjećaje, odnose i svoja ponašanja: to kamenje označava smrt, odnosno podjele, neprijateljstvo, mržnju, zavist, nepovjerenje i ravnodušnost. Samo On, živi Bog, može dati smisao našem životu i učiniti da se pridignu umorni i žalosni, obeshrabreni i beznadni – ustvrdio je Sveti Otac.

Promjenu raspoloženja Kristovih sljedbenika u prvim satima nakon uskrsnuća svjedoče dvojica učenika na putu za Emaus. Govoreći o osjećajima dvojice učenika, Papa je rekao da se tijekom nekoliko kilometara hoda razočaranje pretvorilo u radost, jer su sreli Krista; slušanje njegove riječi i s njim dijeljenje razlomljenog kruha preobražavaju život onomu tko Kristu otvori svoje srce. Dragi prijatelji, neka uskrsno vrijeme bude svima milosna prigoda za radosno i zanosno otkrivanje izvora vjere. Vjera u Krista preobražava naš život, oslobađa od straha, životu ulijeva čvrstu nadu, prožima ga onim što ljudskom postojanju daje cjeloviti smisao, a to je ljubav Božja – ustvrdio je Papa.

Na završetku kateheze na raznim jezicima, Papa se posebno obratio đakonima Družbe Isusove i mladima iz Milana, koje je potaknuo da se duhovno priprave za sljedeći Svjetski susret obitelji, koji će se od 30. svibnja do 3. lipnja održavati u glavnom gradu Lombardije. Na tome putu neka vam bude na pomoći slika Svete Obitelji, koju je Sveti Otac blagoslovio prije početka audijencije, koju će mladi nositi sa sobom u pohod milanskim obiteljima.

Na audijenciji je bila i skupina hrvatskih hodočasnika koje je Papa pozdravio riječima: Najsrdačnije pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike. Dok slavimo pobjedu života nad smrću, okupljeni kao zajednica vjernika, ostanite postojani u molitvi te svojim životom budite navjestitelji radosti Gospodinova uskrsnuća. Hvaljen Isus i Marija!(rv/bitno.net)