Papa

Vjera u Isusa Krista nije neka ideja, nego susret sa živom Osobom koja daje smisao našem životu – istaknuo je Benedikt XVI. u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji u Castel Gandolfu. Papa je potaknuo vjernike da se ne prepuste da ih posvema zaokupe svagdanje brige. U danima bremenitim problemima, kako je rekao, ne zaboravimo produbljivati svoj odnos s Gospodinom.

Isus poziva – rekao je Papa – da se ne zaustavimo na posve ljudskom obzoru, nego da se otvorimo Božjem obzoru, obzoru vjere. Komentirajući misno evanđelje, koje pripovijeda kako je mnoštvo naroda tražilo Isusa jer je učinio čudesne znakove, Papa je istaknuo da Gospodin želi narodu pomoći da se izdigne iznad neposrednog zadovoljenja vlastitih materijalnih potreba, premda je i to važno, Isus želi da se otvore obzoru življenja koji nije samo jednostavna briga za svakodnevnu hranu, odjeću i karijeru. Isus govori o neprolaznoj hrani a koja se ima tražiti i prihvatiti – ustvrdio je Benedikt XVI.

Mojsije je – podsjetio je Sveti Otac – dao manu izraelskom narodu, nebeski kruh. Isus naprotiv, ne daje nešto, nego daje Sebe: On je pravi kruh sišao s neba. Ali se Isus, pravi kruh života, koji zasićuje našu glad za smislom, istinom, ne može zaraditi ljudskim trudom, darovan nam je kao dar ljubavi Božje, kao Božje djelo koje valja iskati i prihvatiti – objasnio je Benedikt XVI.

Nije riječ o tome – nastavio je Papa – da se slijedi neka ideja, plan, nego o tome da se susretne Isusa kao živu Osobu, da mu se prepustimo da nas On i njegovo evanđelje posvema zahvati. Vjera u Njega temelj je da bi se imao život – ustvrdio je Benedikt XVI.

Na dan kada se spominjemo posvete bazilike Svete Marije Velike, Papa je naime molio Djevicu Mariju da nas podupre na putu vjere. Pozdravljajući vjernike na raznim jezicima, a govoreći na poljskom potaknuo je da i vrijeme odmora bude prigoda za molitvu dok se posjećuju crkve i kapele. Papa je posebno pozdravio mlade skaute iz Palerma. Dragi prijatelji, uvijek nastojite vjerno odgovoriti na poziv svetosti koji Krist upućuje svakom kršćaninu – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)