Papa Franjo jučer je ubojstvo dviju kršćanki u župi Svete Obitelji u Gazi nazvao terorizmom. Majku Nahidu i kći Samaru je, prema priopćenju Jeruzalemskog latinskog patrijarhata, ubio snajperist Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Sveti Otac osvrnuo se na taj napad, u kojem je ranjeno još nekoliko osoba, nakon tradicionalne molitve Angelusa.

“I dalje iz Gaze dobivam vrlo ozbiljne i žalosne vijesti”, kazao je i nastavio:

“Nenaoružani civili izloženi su bombardiranju i pucnjavi. I to se dogodilo čak unutar župnog kompleksa Svete Obitelji, gdje nema terorista, nego obitelji, djeca, bolesnici i osobe s invaliditetom, časne sestre. Jednu majku i njezinu kćer, gospođu Nahidu Khalil Anton i kćer Samar Kamal Anton, snajperist je ubio, a druge osobe ranio, dok su išle u nužnik… Oštećena je kuća sestara Majke Terezije, pogođen njihov generator. Netko kaže: ‘To je terorizam, to je rat’. Da, to je rat, to je terorizam. Zato Sveto pismo kaže da ‘Bog ratove prekida… lukove krši i lomi koplja’ (usp. Ps 46,9). Molimo Gospodina za mir.”

Iz Izraelskih obrambenih snaga su negirali ikakvu upletenost u incident, istaknuvši kako “ne ciljaju civile, bez obzira na vjersku pripadnost”.

Dodali su kako su ih crkveni predstavnici informirali o tom slučaju, ali da “nisu podneseni nikakvi izvještaji o pogođenoj crkvi ili ubijenim i ranjenim civilima.” Njihova istraga dala je iste rezultate, tvrde.

Kršćani – kolateralne žrtve

Ovo, inače, nije prvi slučaj stradanja kršćana u Gazi. U dosadašnjim napadima, ubijeno je i ranjeno više desetaka kršćana, a pogođeni su i različiti objekti poput kompleksa uz crkvu sv. Porfirija u vlasništvu Grčke pravoslavne Crkve i katoličke škole.

Procjenjuje se da je do sada u Pojasu Gaze ubijeno više od 18 tisuća ljudi.

Podsjećamo, sukob Izraela i palestinskog Hamasa započeo je 7. listopada, iznenadnim upadom palestinskih vojnih skupina na jug Izraela. U Hamasovu napadu na vojne i civilne ciljeve – među kojima je u svijetu najsnažnije odjeknuo napad na glazbeni festival Supernova Sukkot Gathering – stradalo je, prema procjenama, 800 civila te 200 izraelskih vojnika, a još 240 zarobljeno je i odvedeno u Gazu. Izrael je odgovorio snažnim raketnim napadima te vojnom invazijom na Pojas Gaze.