Generalni izvršni ravnatelj Generalne administrature Jeruzalemskog latinskog patrijarhata Sami al-Yousef izjavio je da su razaranja i ljudski gubitci u posljednjih nekoliko tjedana nezamislivi, objavio je kršćanski mrežni portal na arapskome jeziku Abouna, a prenosi KNA.

„Sve kršćanske obitelji su na neki način pogođene“, rekao je al-Yousef. Prema njegovim riječima, kršćanska zajednica u Gazi je od 7. listopada, uslijed rata i nedostatka medicinske skrbi, izgubila 21 člana. To je više od dva posto kršćana koliko ih je na početku rata bilo u Pojasu Gaze.

Prema nekim izvješćima, potpuno su uništeni domovi više od 50 kršćanskih obitelji. Tomu valja pribrojiti oštećenja na mnogim kršćanskim ustanovama, primjerice na školi koju vode sestre Presvete krunice, anglikanskoj bolnici u Ahliju i pravoslavnom kulturnom centru. Jedan od tragičnih događaja je pogibija 80-godišnje bivše crkvene orguljašice i umirovljene profesorice glazbe Elham Farah. U nju je pucano dok je iz crkve krenula kući uzeti odjeću. Iskrvarila je jer joj zbog opasnosti nitko nije mogao pristupiti i odvesti ju u bolnicu. Njezino je tijelo nakon tri dana sahranjeno u masovnoj grobnici zajedno s muslimanima, izvijestio je al-Yousef.

Ponovio je poziv patrijarhata na donacije za žrtve rata. U Pojasu Gaze potrebna je prije svega nužna pomoć za svakodnevne potrebe onima koji traže utočište.

Na Zapadnoj obali Jordana potrebna je humanitarna pomoć da bi se ublažile posljedice masovne nezaposlenosti. Naposljetku, potrebni su dugoročni programi humanitarne pomoći, izvijestio je al-Yousef.