Nakon susreta sa svećenicima papa Franjo se prvog dana svog apostolskog pohoda Čileu susreo s tamošnjim biskupima. Susret, održan u sakristiji katedrale u Santiagu, započeo je pozdravom mons. Bernardina Piñere Carvalla, koji će ove godine proslaviti 60 godina biskupstva. „On je najstariji biskup na svijetu, kako po dobi tako i po biskupstvu”, podsjetio je Papa.

Jedna od naših glavnih zadaća jest upravo u tome da budemo blizu našim redovnicima, našim prezbiterima, rekao je Papa u svome govoru: „Ako se pastir izgubi, i ovce će se razbjeći i bit će nadohvat svakom vuku.” Okupljenim biskupima Čilea, njih 50, Papa je preporučio „očinstvo biskupa sa svećenicima”, očinstvo koje „nije ni paternalizam, ni zloupotreba ovlasti”, nego „dar za koji treba moliti” kako bi „ostali blizu” svojim svećenicima „po uzoru na sv. Josipa”.

Jedan od problema s kojima se danas suočava naše društvo je osjećaj da smo siročad, odnosno da osjećamo da nikome ne pripadamo. „Ovaj postmodernistički osjećaj može prodrijeti u nas i naše svećenike”, upozorio je papa Franjo i dodao: „Tada počinjemo misliti da ne pripadamo nikome, zaboravljamo da smo dio svetog vjerničkog naroda Božjeg i da Crkva nikada nije i nikada neće biti elita posvećenih osoba, svećenika ili biskupa.” „Nećemo moći podnijeti svoj život, svoj poziv ili službu bez ove svijesti o tome da smo narod”, istaknuo je papa Franjo, prema kojemu „nedostatak svijesti o tome da pripadamo Božjem narodu kao sluge, a ne kao gospodari, može dovesti do jedne napasti koja nanosi najveću štetu misionarskoj dinamici koju smo pozvani promicati, a to je klerikalizam, koji je karikatura primljenog poziva”.

„Laici nisu naši sluge, niti naši zaposlenici”, podsjetio je Papa nastavljajući obrađivati temu klerikalizma. „Ne moraju kao papige ponavljati ono što mi kažemo”, dodao je. „Budno pazimo na tu napast, osobito u sjemeništu i tijekom procesa odgoja i izobrazbe”, pozvao je Papa. Konkretno, prema Svetome Ocu, „u sjemeništima se mora naglašavati činjenicu da budući svećenici moraju znati služiti Božjem svetom vjernom narodu, prepoznavajući raznolikost kultura i odričući se napasti svih oblika klerikalizma”. Budući svećenici svoju će službu obavljati u sekulariziranom svijetu i moraju se za to pripremiti. Svoje poslanje stoga moraju obavljati u bratskom jedinstvu, „rame uz rame”, s čitavim Božjim narodom, rekao je Papa istaknuvši kako je potrebno poticati laikat u ozračju razlučivanja i sinodalnosti, dviju bitnih karakteristika budućih svećenika.

Papa je u govoru izrekao odlučni „ne” klerikalizmu i idealnim svjetovima koji ulaze samo u naše sheme, ali ne dotiču ničiji život, te „da” predanosti za misijsku i proročku opciju koja je kadra preobraziti sve, tako da navike, stilovi, rasporedi, jezik i sve crkvene strukture postanu prikladni instrumenti za evangelizaciju, a ne za samoočuvanje Crkve.

Podsjećamo, Sveti je Otac osim susreta s biskupima i svećenicima te čileanskom predsjednicom, održao i svetu misu u Santiagu. Tijekom propovijedi Papa se ispričao za slučajeve seksualnog zlostavljanja pojedinih crkvenih dužnosnika: “Ne mogu a da ne izrazim svoju bol kao i svoj sram zbog nepopravljive štete koju su neki službenici Crkve nanijeli djeci. Želio bih se pridružiti svojoj braći u biskupstvu, jer je pravedno zatražiti oproštenje i učiniti svaki napor kako bi se poduprlo žrtve. Istodobno se moramo zalagati za to da se takve stvari nikad više ne bi ponovile”, istaknuo je Papa.

IKA | Bitno.net