„Ohrabrujem vas da nastavite raditi na učvršćivanju struktura i institucija potrebnih ne samo za to da se dadne odgovor na pravedne težnje građana, nego i da potaknete i omogućite svom narodu da izrazi sav potencijal i domišljatost za koje znamo da je kadar izraziti“, poruka je pape Franje upućene rumunjskom narodu u prvom govoru njegovog 30. apostolskog putovanja.

U Predsjedničkoj palači Cotroceni u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu upriličena je službena svečanost dobrodošlice, te susret s predsjednicom rumunjske Vlade, gospođom Vasilicom Vioricom Dăncilăom, i predstavnicima vlasti, društvenoga života i diplomatskog zbora.

Nakon pozdrava Predsjedniku Republike Klausu Werneru Iohannisu, premijerki i predstavnicima vlasti, Sveti je Otac uputio pozdrav patrijarhu Rumunjske pravoslavne Crkve Danijelu, koji je također bio prisutan na susretu, „metropolitima i biskupima Svetog sinoda i svim vjernicima Rumunjske pravoslavne Crkve“, kao i biskupima, svećenicima, redovnicima i svim članovima Katoličke Crkve, za koje je Papa rekao da je „došao utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu životnom putu i kršćanskom svjedočenju“.

„Radostan sam što se nalazim u vašoj ‘ţară frumoasă’ (prekrasnoj zemlji), dvadeset godina nakon posjeta sv. Ivana Pavla II. i u vrijeme kad Rumunjska – prvi put od ulaska u Europsku uniju – predsjeda Europskim vijećem u ovom šestogodištu“. Prema Papi „ovo je pogodan trenutak da se uputi retrospektivan pogled na proteklih gotovo trideset godina otkako se Rumunjska oslobodila režima koji je gazio građanske i vjerske slobode i izolirao zemlju od drugih europskih zemalja i koji je također doveo do stagnacije njezina gospodarstva i iscrpljivanja njegovih kreativnih snaga“.

„U minulom razdoblju – nastavio je Papa – Rumunjska se zalagala izgraditi demokratski projekt kroz pluralizam političkih i društvenih snaga i njihov međusobni dijalog, kao i za temeljno priznanje vjerske slobode i za punu integraciju zemlje u šire međunarodne okvire.“

Važno je prepoznati mnoge korake naprijed na tome putu, također usred velikih poteškoća i odricanja, primijetio je Sveti Otac, koji je, među pozitivnim znacima, spomenuo „želju za napredovanjem u različitim područjima građanskog, društvenog i znanstvenog života“, koja je „pokrenula tolike energije i planove, oslobodila mnoge kreativne snage koje su nekoć zauzdavane i dala novi poticaj mnogim poduzetim inicijativama, vodeći zemlju u 21. stoljeće“.

Papa Franjo doputovao je u Bukurešt danas, 31. svibnja, oko 10:30 po našem vremenu. Povratak Svetog Oca u Rim predviđen je za nedjelju, 2. lipnja. Cijeli raspored Papina pohoda Rumunjskoj možete pogledati OVDJE.

Pohod pod geslom „Koračajmo zajedno“ drugi je posjet jednoga pape toj zemlji, nakon pohoda svetog Ivana Pavla II. održanog od 7. do 9. lipnja 1999.

Papin brzojav hrvatskoj Predsjednici

Tijekom leta u Bukurešt, dok je zrakoplov prelijetao teritorij Republike Hrvatske, papa Franjo uputio je brzojav predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

„Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na putu za Rumunjsku upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Zazivajući blagoslov Svemogućeg Boga na Vaš narod, molim se da vam udijeli svaki mir i blagostanje“, ističe se u Papinoj poruci.

Papa je po običaju uputio pozdrave svim šefovima država iznad čijeg je teritorija letio zrakoplov kojim putuje: Italije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Bugarske.

IKA

Bitno.net