Uoči apostolskoga putovanja u Rumunjsku, na kojemu će biti od 31. svibnja do 2. lipnja, papa Franjo se videoporukom obratio rumunjskom narodu, u kojoj je izrazio radost zbog skorog susreta s Patrijarhom i Stalnim sinodom Rumunjske pravoslavne Crkve, kao i s katoličkim pastirima i vjernicima, javlja Vatican News.

Dolazim u Rumunjsku, lijepu i gostoljubivu zemlju, kao hodočasnik i brat – prve su riječi pape Franje u videoporuci upućenoj rumunjskom narodu koji će posjetiti od 31. svibnja do 2. lipnja. Pogleda upravljenoga na skori susret s Patrijarhom i Stalnim sinodom Rumunjske pravoslavne Crkve, kao i s katoličkim pastirima i vjernicima, Sveti je Otac spomenuo veze vjere, i posebno povezanost koja je ujedinjavala Petra i Andriju koji je donio vjeru u te zemlje.

Braća po krvi, bili su to i kada su prolili krv poradi Gospodina. I među vama je bilo mnogo mučenika, pa i u novije vrijeme, poput sedam grkokatoličkih biskupa za koje se radujem što ću ih proglasiti blaženima – napomenuo je Papa te istaknuo – Ono za što su trpjeli sve do davanja života, predragocjena je baština da bi se zaboravila. To je opća baština koja nas poziva da se ne udaljujemo od brata koji ju dijeli.

Potičući na čuvanje korijenā i obitelji, papa Franjo je, osim toga, istaknuo smisao svojega 30. apostolskog putovanja. Dolazim među vas kako bismo hodili zajedno. Zajedno hodamo kada naučimo čuvati korijene i obitelj, kada brinemo o budućnosti djece i bližnjega brata, kada idemo dalje od strahova i sumnji, kada dopuštamo da padnu prepreke koje nas odvajaju od drugih – istaknuo je i na kraju zahvalio onima koji pripremaju njegov posjet te svima zajamčio blizinu u molitvi.

Rumunjska: Program pohoda

Papa će posjetiti gradove Bukurešt, Iaşi i Blaj te marijansko svetište Șumuleu Ciuc.

U petak 31. svibnja Papin će zrakoplov poletjeti u 8.10 sati iz rimske zračne luke Fiumicino za Bukurešt gdje se očekuje u 10.30 sati (11.30 sati po mjesnom vremenu) u zračnoj luci Otopeni. Nakon svečanosti dobrodošlice na ulazu u predsjedničku palaču Cotroceni u 11.05 sati slijedi kurtoazni posjet predsjedniku Klausu Johannisu. U 11.50 sati Papa će se susresti s premijerkom Vioricom Dancila, a u 12 sati s političarima, predstavnicima građanskoga društva i Diplomatskoga kora.

U 14.45 sati Papa će se susresti s poglavarom Rumunjske pravoslavne Crkve patrijarhom Danijelom (Ciobotea) u sjedištu patrijaršije, a zatim s članovima Sinoda RPC. U 16 sati molit će zajedno Očenaš u novoj pravoslavnoj katedrali. Na kraju prvoga dana u Rumunjskoj Papa će predvoditi misno slavlje s početkom u 17.10 sati u katoličkoj katedrali Sv. Josipa.

U subotu 1. lipnja Papa će se u 8.30 sati zrakoplovom uputiti u Bacau gdje se očekuje u 9.10 sati i zatim će helikopterom otići na stadion Miercurea Ciuc. U 10.30 sati predvodi misno slavlje u hodočasničkom svetištu Sumuleu Ciuc.

Nakon mise Papa će se u 15.10 sati uputiti helikopterom u zračnu luku Iasi.
U 16.25 sati pohodit će katedralu Marije Kraljice u Iasi, a u 16.45 sati slijedi marijanski susret s mladima i obiteljima pred Palačom kulture. U 18 sati Papa će se vratiti u Bukurešt.

U nedjelju 2. lipnja u 8 sati uputit će se u Sibiu, gdje se očekuje u 8.40 i zatim helikopterom produžiti za Blaj gdje na Polju slobode u 10 sati predvodi misno slavlje s beatifikacijom sedmorice grkokatoličkih biskupa mučenika, kao i molitvu Kraljice neba.
U 14.45 sati papa Franjo susrest će se sa zajednicom Roma u Blaju; u 15.35 sati helikopterom se vraća u zračnu luku u Sibiu u kojoj u 16.20 sati počinje ceremonija ispraćaja i povratak u Rim gdje Svetoga Oca očekuju u zračnoj luci Ciampino u 18.45 sati.

Logo Papina putovanja predstavlja „Božji narod” koji „kroči pod zaštitom Majke Božje”. Rumunjska se, naime, često naziva „vrtom Majke Božje”, izraz koji je također koristio sv. Ivan Pavao II. tijekom pohoda toj zemlji 1999. godine. Putovanje pape Franje ponovno uzima taj marijanski naglasak, pozivajući na ujedinjenje svih snaga pod plaštem Bogorodice, što je označeno geslom „Kročimo zajedno” / “Să mergem împreună”. U logu su korištene boje nacionalne zastave: plava, žuta i crvena.

IKA

Bitno.net