U poruci koju je uputio Organizaciji Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu povodom Svjetskoga dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, pod geslom „Zdrave osobe ovise o zdravim prehrambenim sustavima“, Papa je osudio individualizam, kulturu bacanja hrane i ravnodušnost na tom području. Papinu je poruku na općoj skupštini pročitao nadbiskup Luigi Travaglino, stalni promatrač Svete Stolice pri organizacijama i tijelima Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (F.A.O., I.F.A.D., P.A.M.).

Sramota je da u svijetu još uvijek ima gladi i neishranjenosti! – istaknuo je Sveti Otac ne birajući riječi, i tražeći, ne samo da se odgovori na najhitnije slučajeve, nego da se zajednički, na svim razinama suoči s problemom koji poziva osobnu i društvenu svijest, kako bi se postiglo pravedno i trajno rješenje. Pritom je uputio poseban apel: „Da nitko ne bude, zbog nedostatka najosnovnijih sredstava za život, primoran napustiti vlastitu zemlji i svoju kulturnu sredinu!

Papa je Franjo potom istaknuo paradoks društva, obilježenoga globalizacijom, koje omogućuje upoznavanje s potrebama u svijetu i umnažanje razmjenâ i ljudskih odnosa, ali istodobno teži individualizmu i zatvaranju, određenoj ravnodušnosti ustanovâ i državâ, na osobnoj razini, prema onima koji umiru od gladi ili trpe zbog neishranjenosti, gotovo kao da se to ne može izbjeći.
Ali, glad i nedovoljna ishrana ne mogu se nikada smatrati normalnima, i nečim na što se valja naučiti, kao da je to dio sustava – napomenuo je Papa te istaknuo – Nešto se ima promijeniti u nama samima, u našem mentalitetu, u našim društvima. Papa stoga zahtijeva odgoj za solidarnost, tumačeći pritom da je to – kako je rekao – nezgodna riječ, često stavljena na stranu. I zahtijeva promjenu mentaliteta, ponovno upozoravajući na kulturu bacanja i globalizaciju ravnodušnosti.

Sveti je Otac potom osudio ropstvo zarade po svaku cijenu koje – kako je istaknuo – osim u ljudskim odnosima, nalazimo i u općim gospodarsko-financijskim dinamikama. Svi imaju otkriti vrijednost solidarnosti – upozorio je papa Franjo – a koju ne valja svesti na pomoć, nego ona ima učiniti ljude gospodarski neovisnima. Osim toga, Papa traži da solidarnost postane temeljno stajalište u odlukama na političkoj, gospodarskoj i financijskoj razini, kao i u odnosima među ljudima, narodima i nacijama. To zapravo znači da u središte valja uvijek staviti osobu i njezino dostojanstvo, i nikada ju rasprodati logici zarade – objasnio je Sveti Otac.

Podsjetivši da će, na poticaj Organizacije Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO), 2014. godina biti Međunarodna godina seoske obitelji, papa je Franjo zatražio potporu obitelji, jer je ona prva odgojna zajednica u kojoj se može naučiti brinuti o drugomu, o njegovu dobru, voljeti sklad svega stvorenoga, te uživati i dijeliti njegove plodove, potičući pritom razumnu, umjerenu i održivu potrošnju. Potrebno je, dakle, podupirati i štititi obitelj, kako bi se išlo prema pravednijem i čovječnijem društvu – napisao je u poruci papa Franjo. (rv/bitno.net)