Kardinal Sean Patrick O’Malley, nadbiskup Bostona i predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, izrazio je veliku zabrinutost zbog vijesti o kardinalu Theodoru McCarricku, 88-godišnjem washingtonskom nadbiskupu u miru koji je optužen za seksualno zlostavljanje djece i nedolično seksualno ponašanje prema odraslima.

Ta navodna djela, ako ih je bilo tko počinio, moralno su neprihvatljiva i nespojiva s ulogom svećenika, biskupa ili kardinala – jasno je istaknuo u priopćenju kardinal O’Malley, koji je na čelu Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika od 2014. godine, a koje je utemeljio papa Franjo.

Riječ je o vijestima koje su duševno potresle mnoge katolike, ali i mnoge druge. Što se tiče kardinala McCarricka, kardinal O’Malley je naglasio da se u slučaju koji se odnosi na jednog maloljetnika s područja nadbiskupije New York, nakon istrage utvrdilo da bi optužba mogla biti vjerodostojna i utemeljena. Dok drugu optužbu koja se tiče drugog maloljetnika, još treba istražiti. To su izvještaji koji su zaprepašćujući za žrtve i za samu Crkvu. Vijesti o seksualnom zlostavljanju koje su počinili svećenici stvaraju sumnje u glavama mnogih, budući da se stvarno suočavamo s tom katastrofom u Crkvi.

Ti i drugi slučajevi zahtijevaju više od isprike, te pokazuju da kada su optuženi biskupi i kardinali, još uvijek postoji velika praznina u načinu postupanja Crkve u svezi sa seksualnim ponašanjem i zlostavljanjem – rekao je američki kardinal i naglasio – Crkva je u Sjedinjenim Američkim Državama usvojila način postupanja “nulte tolerancije” u pogledu na seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika, ali potrebni su jasniji postupci za slučajeve koji uključuju biskupe. Crkvi je, dakle, potrebna snažna i globalna politika kako bi se suočila s kršenjem zavjeta celibata od strane biskupa u slučajevima kriminalne zlouporabe maloljetnika i u slučajevima koji uključuju odrasle. Potrebni su konkretno transparentni i dosljedni postupci kako bi se žrtvama zajamčila pravda i odgovorilo na opravdan gnjev vjernika.

U toj analizi kardinal O’Malley polazi od svojeg iskustva koje ima iz raznih biskupija i kao predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika. Crkva mora djelovati brzo i glavna briga mora biti usmjerena prema žrtvama seksualnog zlostavljanja i članovima njihovih obitelji. S druge strane, žrtve treba pohvaliti jer su iznijele svoje teško iskustvo i prema njima se mora postupati s poštovanjem. Te su optužbe razumljivo izvor razočaranja i ljutnje. Slučajevi koji uključuju nekog kardinala moraju se gledati u svjetlu posljednjih dvadeset godina iskustva Crkve u pitanjima seksualnog zlostavljanja koje je počinio kler.

Stoga je kardinal naznačio tri posebna smjera djelovanja. Prije svega, istaknuo je da je potrebna pravedna i brza procjena tih optužbi. Zatim je potrebna procjena koliko su prikladne naša pripremljenost i politika u Crkvi na svim razinama, a posebno u slučaju biskupa. Treće, potrebno je katoličkim vjernicima i svim žrtvama jasnije priopćiti postupak za podnošenje prijave protiv biskupa ili kardinala. Nepoduzimanje tih radnji ugrozit će moralni autoritet Crkve koji je već oslabljen, i može uništiti povjerenje koje je potrebno Crkvi da pomogne katolicima kako bi mogli imati općenito značajnu ulogu u društvu. U ovom trenutku ne postoji veći imperativ u Crkvi od toga da treba osjetiti odgovornost za rješavanje tih pitanja, što ću iznositi hitno i s velikom brigom na sljedećim susretima sa Svetom Stolicom – obećao je kardinal O’Malley.

Kardinal je u priopćenju spomenuo i nedavne novinske članke koji se odnose na pismo koje mu je poslao otac Boniface Ramsey, u lipnju 2015. godine o mogućem zlostavljanju djece od strane kardinala McCarricka, i za koje je potvrdio da ga nije osobno primio. Kardinal O’Malley je pojasnio da u skladu s praksom u pitanjima koja se odnose na Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika, na službenoj razini pismo je bilo razmotreno, i utvrđeno je da iznesena pitanja ne spadaju u područje nadležnosti Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika ili Bostonske nadbiskupije, a stvar je razjašnjena i s ocem Ramseyem u odgovoru koji mu je dan.

Podsjećamo, Bitno.net prenio je u ponedjeljak propovijed o. Aleka Schrenka, američkog katoličkog svećenika, koja je bila reakcija na teške optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika upućene protiv umirovljenog nadbiskupa Washingtona, kardinala Theodora McCarricka. Propovijed možete pročitati OVDJE.

Vatican News | Bitno.net