DOM SVETE MARTE

Papa preporučio jednostavnu molitvu zbog koje će Isus uzeti na sebe naše probleme, grijehe i boli

Ponavljajte ju više puta na dan!

Foto: Flickr

Gospodine ako hoćeš, možeš! To je jednostavna molitva, čin povjerenja i ujedno pravi izazov koji gubavac u evanđelju današnje liturgije upućuje Isusu kako bi ga ozdravio – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte i istaknuo – To je molba koja dolazi iz dubine njegova srca i koja istovremeno govori o Gospodinovu načinu djelovanja u znaku suosjećanja i patnje s nama i za nas, uzimanja trpljenja drugoga na sebe kako bi ga ublažio i ozdravio u ime Očeve ljubavi.

Osvrćući se na evanđelje liturgije koje govori o ozdravljenju gubavca i potičući nas da gledamo na suosjećanje Isusa koji je došao dati život za grešnike, Papa se usredotočio na „jednostavnu priču“ gubavca koji traži Isusa da ga ozdravi. U onom „ako hoćeš“ nalazi se molitva koja privlači Božju pažnju, te postoji rješenje – rekao je Papa i objasnio – To je izazov, no i čin povjerenja. Znam da On može i zbog toga se povjeravam Njemu. No zašto je taj čovjek osjetio da mora tako moliti? Zato što je vidio kako Isus djeluje. Vidio je Isusovo suosjećanje, a ne bol, uvijek ono isto u evanđelju što ima lice udovice iz Naina, dobrog Samarijanca i oca izgubljenog sina.

Suosjećanje uključuje, dolazi iz srca i vodi prema tome da nešto učinite – rekao je Sveti Otac i nastavio – Suosjećanje znači trpjeti s nekim, uzeti na sebe trpljenje drugoga kako bismo ga riješili i ozdravili. To je bilo Isusovo poslanje. Isus nije došao propovijedati zakon i potom otišao. Došao je da bi suosjećao, to jest trpio s nama i za nas i dao svoj vlastiti život. Isusova je ljubav toliko velika da ga je suosjećanje odvelo upravo do križa kako bi dao svoj život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavljajmo tu kratku rečenicu: „Isus, ganut, pruži ruku“ – pozvao je papa Franjo i napomenuo – Isus je sposoban uključiti se u boli i probleme drugih jer je došao radi toga, nije došao samo da bi oprao ruke, održao tri – četiri propovijedi i otišao. On je uvijek uz nas. Gospodine, ako hoćeš, možeš me ozdraviti; ako hoćeš, možeš mi oprostiti; ako hoćeš možeš mi pomoći. Ili ako želite malo duže: Gospodine, grešnik sam, smiluj mi se, sažali se nada mnom! To je jednostavna molitva koja se često može ponoviti u danu.

Gospodine, ja sam grešnik, smiluj mi se! Više puta na dan, iz dubine srca, bez glasnog izgovaranja, možemo reći: „Gospodine, ako hoćeš, možeš! Imaj samilosti prema meni! Ponavljajmo to! – potaknuo je Papa i dodao – Gubavac je svojom jednostavnom i čudesnom molitvom uspio zadobiti ozdravljenje zahvaljujući suosjećanju Isusa koji nas ljubi i u grijehu, te nas se ne srami.

Netko će reći: Oče, grešnik sam, kako ću otići i to reći…? Zato što je On došao radi nas grešnika. Što si veći grešnik, Gospodin ti je još više blizu, jer došao je radi tebe, mene i svih nas. Neka to postane naša navika, uvijek ponavljajmo tu molitvu: Gospodine, ako hoćeš, možeš! Ponavljajmo s povjerenjem da nam je Gospodin blizu i Njegovo će suosjećanje uzeti na sebe naše probleme, grijehe, nutarnje bolesti i sve ostalo – rekao je na kraju Sveti Otac.

Vatican News | Bitno.net

Objavljeno: 17. siječnja 2020.

Možda vam se svidi