Odlomak iz Ivanova evanđelja, u kojem promatramo susret Isusa i Samarijanke, potaknuo je Papu da promišlja o vrlo važnom aspektu milosrđa, koji je upravo dijalog.

Sveti Otac je istaknuo kako nam dijalog omogućuje upoznati, razumjeti i poštovati druge. Dijalog je također izraz ljubavi, jer – iako ne zanemaruje razlike – može pomoći u pronalaženju i dijeljenju općega dobra. Osim toga, dijalog nam pomaže da svaku pojedinu osobu vidimo kao dar Božji.

Papa Franjo je također upozorio kako dijalog s drugim često izostaje jer ne slušamo ili težimo dokazivanju da smo mi u pravu. „Istinski dijalog, međutim, zahtijeva trenutke ‘tišine’“, poručio je Papa te nastavio:

„Dijalog pomaže osobama učiniti odnose ljudskijima te nadvladati nesporazume. Postoji tolika potreba za dijalogom u našim obitelijma i koliko li bi se pitanja moglo riješiti ako bismo se naučili slušati jedni druge! Tako je u odnosu između muža i žene; tako je između roditeljâ i djece. Koliko li samo može pomoći dijalog između učiteljâ i njihovih učenikâ, ili između menadžerâ i radnikâ.“

Sveti Otac je kazao kako jedino dijalogom možemo istinski razumjeti drugoga i njegove potrebe te zajedno raditi za dobro društva i brinuti se za naš zajednički dom. Dijalog među religijama može dati stvarni doprinos izgradnji svijeta mira, bratstva i solidarnosti.

Svi oblici dijaloga do izražaja dovode Božju ljubav. Bog je u svakog od nas posijao sjeme dobrote da može sudjelovati u njegovu stvarateljskom djelovanju. „Dijalog ruši zidove podjelâ i nesporazumâ; dijalog gradi mostove komunikacije i ne dopušta nikome izolirati se, zaključati se u svoj mali svijet“, rekao je Papa te nastavio:

„Isus je dobro znao što se nalazi u srcu Samarijanke, velike grešnice; ipak, nije joj zabranio izraziti se, dopustio joj je da govori do kraja i postupno je ušao u otajstvo njenog života. Ovo se ‘učenje’ odnosi i na nas. Kroz dijalog, možemo rasti i postati znakovima Božjeg milosrđa te postati instrumenti prihvaćanja i poštovanja“, poručio je na kraju kateheze papa Franjo.

Na Trgu Svetog Petra okupilo se, prema procjeni vatikanske žandarmerije, blizu 100.000 ljudi. Dobar dio njih činili su Poljaci koji su hodočastili u Rim povodom spomendana sv. Ivana Pavla II., kao i proslave 1050. godine od pokrštavanja Poljske. Danas je euhristijsko slavlje u Bazilici sv. Pavla izvan zidina predvodio predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki.

RV | Bitno.net