Treći dan svoga pohoda Republici Koreji, 16. kolovoza, papa Franjo završio je susretom s vodećim predstavnicima apostolata laika u Duhovnom centru u Kkottongnaeu, pozivajući ih na snažno zauzimanje za obitelj, koja je kamen temeljac društva i prva škola vrednota, izvještava Radio Vatikan.
Većina tih laika radi u centru Kkottognae, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća osnovao o. John Oh Woong jun a danas je kompleks stambenih zgrada, ambulanti, ima i Sveučilište te rehabilitacijski centar za siromašne i bolesne svih uzrasta. Papa je pohvalio važan posao koji obavljaju, i još jednom istaknuo koliko važnu ulogu laici imaju i u povijesti Crkve u Južnoj Koreji.
Njezini su protagonisti laici i mučenici koje odlikuje solidarnost, ljubav prema bližnjemu, jedinstvo, pravednost, težnja slobodi i miru, rekao je papa Franjo.

Posebno je istaknuo važnost katoličkih žena za Crkvu u Južnoj Koreji. One su majke obitelji, katehistice, učiteljice i još mnogo više. No, aktualna kriza obitelji pokazuje nam koliko je važno kršćansko zajedništvo te da je obitelj temeljni kamen društva. Papa Franjo još je jednom kao glavnu zadaću istaknuo i pomoć siromašnima, upozorivši da nije dovoljno samo pomoći – treba im i omogućiti da upoznaju dostojanstvo i radost koju donose vlastite zasluge.
Nakon zajedničke molitve, Papa je pozvao sudionike susreta da ne zaborave moliti za njega.

Rehabilitacijski centar za osobe s posebnim potrebama smješten je devedesetak kilometara od Seoula, u biskupiji Cheongju, više od 70 članova “Kuće nade” skrbi o oko 150 pacijenata i pedesetak siročadi. Poštujući pravila toga katoličkoga centra, Papa je prije ulaska skinuo cipele, te odmah oko vrata objesio vijenac cvijeća koji mu je predala djevojčica u mjesnoj nošnji, izvijestio je Radio Vatikan. Papi je dobrodošlicu izrazio i zbor beskućnika. U tamošnjoj kapelici Papa se susreo s težim invalidima, položio im ruku na glavu i izmijenio s njima nekoliko riječi. Djeca su mu pak izvela kratku plesnu i glazbenu točku.

Papa se zatim u pratnji predstavnika korejskih udruga za život i korejskoga misionara bez ruku i nogu Lee Gu-wona, zaustavio u “Vrtu spomena na pobačenu djecu”. Spuštene glave i sklopljenih ruku Sveti Otac pomolio se na travnjaku ispunjenom bijelim drvenim križevima.

Ranije, papa je Franjo predvodio svečano misno slavlje kod vrata Gwanghwamun u Seoulu na kojem se okupilo gotovo milijun hodočasnika te proglasio blaženima Pavla Yun Ji-chunga (1759-1791) i 123 drugova, koji su kao svjedoci vjere pogubljeni od 1791. do 1888. godine, za vladavine dinastije Joseon. U propovijedi je pozvao na bezuvjetno zauzimanje za pravednije, slobodnije i pomireno društvo, izvještava Radio Vatikan.

Ti su mučenici uzor i današnjem čovjeku u društvu u kojem pored neizmjernog blagostanja nijemo raste strašno siromaštvo, poručio je Papa, upitavši za što je čovjek danas – i je li uopće – spreman umrijeti. Svjedočanstvo tih mučenika i danas nosi plodove u Crkvi u Koreji, koja je izrasla na njihovoj žrtvi. Današnji svijet često navodi kršćane na sklapanje kompromisa, napuštanje radikalnih zahtjeva evanđelja da bi se prilagodili duhu vremena. A mučenici su žrtvovali imanje, ugled i čast jer su Krista smatrali jedinim bogatstvom. Učili su Krista staviti na prvo mjesto i propitivati okoštale društvene strukture, istaknuo je Sveti Otac.

Posebno se osvrnuo na ulogu laika u Crkvi. Naime, među novim blaženicima samo je jedan svećenik, a svi drugi su laici različitih zanimanja, od najnižih do najviših na društvenoj ljestvici. Crkva u Koreji izrasla je iz svjedočanstva i zauzimanja laika koji su znali očuvati i prenijeti vjeru. Povijest Pavla Yun Ji-chunga i njegovih 123 drugova, tih “prvih apostola” Crkve u Koreji, pokazuje nam značenje, dostojanstvo i ljepotu laičkoga poziva, istaknuo je Papa. Oni su i primjer značenja ljubavi u vjerskom životu. Iskrenost njihova svjedočanstva za Krista, koja se očituje u prihvaćanju jednakoga dostojanstva svih krštenika, dovela je do života u bratstvu koje je pak dovelo u pitanje tadašnje društvene strukture, rekao je Papa. Njihovo odbijanje odvajanja Boga od ljubavi za bližnjega i nas danas, u društvu bogatstva koje tako rijetko čuje vapaj siromašnih, potiče da skrbimo za našu braću i sestre u potrebi.

Papa se prije mise proveo u otvorenom džipu kroz mnoštvo hodočasnika koje ga je oduševljeno pozdravljalo. U tijeku vožnje zaustavio se i kod skupine obitelji žrtava potonuća trajekta Sewol, izašao iz vozila i razgovarao s njima, izvijestio je Kathpress.

Na kraju mise beatifikacije seoulski nadbiskup kardinal Andrew Yeom Soo-jung, kojega je na kardinalsku čast uzdigao papa Franjo u veljači ove godine, zahvalio je Svetom Ocu na veličanstvenom slavlju, zamolio blagoslov i pozvao ga da moli za Koreju.

Papa se nakon posjeta rehabilitacijskom centru vratio helikopterom u Seoul, a posljednje su točke programa bile nešto skraćene zbog lošeg vremena.

IKA | Bitno.net