35519

Sada je vrijeme milosrđa – rekao je Papa u današnjoj homiliji na misi zaključenja Biskupske sinode u Bazilici sv. Petra, upozoravajući pritom na dvije opasnosti: ostati gluhi na probleme drugih, ne dopustiti da nas uznemire ili pak pasti u “vjeru rasporeda”, u kojoj svatko mora poštovati naš ritam i u kojoj je svaki problem smetnja pred kojom gubimo strpljenje. Sinodske je oce potaknuo da nastave ići putem koji Gospodin želi, ne dopuštajući da ih okalja pesimizam ili grijeh.

I danas su Isusovi učenici pozvani povesti ljude k suosjećajnom milosrđu koje spašava. Kada vapaj čovječanstva postane, poput vapaja slijepca Bartimeja, još snažniji, nema drugog odgovora osim da svoje riječi i svoje srce suobličimo Isusu. Zbog toga valja uvijek živjeti u duhu usmjerenosti prema drugome, izbjegavajući opasnost da se samo prođe kraj problema, ne dopuštajući da nas uznemire – ustvrdio je papa Franjo.

To je iskušenje “iluzorne duhovnosti”: možemo ići prema pustinjama čovječanstva, ne uviđajući što je stvarno na obzorju, već videći ono što mi želimo vidjeti; možemo izgraditi viđenje svijeta, ne prihvaćajući ono što nam Gospodin stavlja pred oči. Vjera koja se ne zna ukorijeniti u život ljudi ostaje suha i, unatoč oazama, stvara druge pustinje – napomenuo je Sveti Otac.

Druga je međutim opasnost “vjera rasporeda”, koja ne gleda u srca osobâ – kazao je Papa, objašnjavajući: možemo hoditi uz Božji narod, ali uz već spreman raspored hoda, gdje je sve unaprijed predviđeno: znamo kamo ići i koliko nam vremena treba; svi trebaju poštovati naš ritam i svaka nas nelagoda uznemiruje.

Valja se prisjetiti – nastavio je Papa – da Isus želi uključiti osobito one koji su na marginama i koji mu vape. Sinodske je oce podsjetio da im je hoditi zajedno putem kojim to želi Gospodin. Molimo ga, da na nas upravi svoj iscjeljujući i spasonosni pogled, koji zna kako širiti svjetlost. Ne dopustimo nikada da nas okalja pesimizam ili grijeh, nego tražimo i upravimo pogled na slavu Božju, koja svijetli u čovjeku istinski živom – potaknuo je na koncu Sveti Otac.

RV | Bitno.net