Sveti je Otac danas u dvorani Pavao VI. primio u audijenciju oko osam tisuća članova Neokatekumenskoga puta. Pozdravljajući prisutne, naročito 414 obitelji koje šalje naviještati Evanđelje u razne dijelove svijeta, rekao je da im Crkva zahvaljuje na velikodušnosti. Zahvaljujem vam na svemu što činite u Crkvi i u svijetu – rekao je Papa dodajući da im u ime Crkve predlaže neke jednostavne odrednice.

Prva je da se najviše skrbe oko izgradnje i čuvanja zajedništva u Crkvama kamo idu u misije. Neokatekumenski put ima vlastitu karizmu koja ima, kao i svi darovi Duha Svetoga, duboku crkvenu dimenziju, a to znači da treba osluškivati život krajevnih crkvi, vrjednovati njihovo bogatstvo, i trpjeti, ako je potrebno, zbog njihovih slabosti, te s njima hoditi kao jedno stado pod vodstvom lokalnih pastira. Glavno je zajedništvo. Katkada se bolje odreći življenja pojedinosti, koje od vas zahtijeva vaš Put, radi čuvanja jedinstva braće neke crkvene zajednice, čijim se dijelom trebate uvijek osjećati – upozorio je papa Franjo.

Papa je spomenuo još jednu odrednicu: Dobro je da budete svjesni da prije nas uvijek dolazi Duh Sveti. Gospodin uvijek ide ispred nas, i u najudaljenija mjesta i najrazličitije kulture; Bog posvuda sije sjeme svoje Riječi. Stoga posebnu pozornost treba posvećivati kulturalnom kontekstu u kojem ćete djelovati, koji je sasvim različit od konteksta iz kojeg dolazite. Osim lokalnog jezika, još je važnije da „naučite“ kulture koje ćete sresti, znajući prepoznati potrebu Evanđelja koje je prisutno posvuda, kao i djelovanje Duha Svetoga u životu i povijesti svakog naroda – istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju je potaknuo članove Neokatekumenskog puta da se jedni za druge skrbe, posebice za najslabije. Neokatekumenski je put vrlo zahtijevan, stoga neki brat ili sestra mogu naići na nepredviđene teškoće. Strpljivost i milosrđe zajednice u tom je slučaju znak zrelosti vjere. Svačiju slobodu treba poštivati, također i kad netko odluči izvan Neokatekumenskog puta tražiti drugačiji oblik kršćanskoga života koji će mu pomoći odgovoriti na Božji poziv – istaknuo je Papa.

Zaključujući govor, Papa je potaknuo misijske obitelji da posvuda, i u nekršćanskim sredinama, te naročito u egzistencijalnim periferijama, šire Evanđelje Isusa Krista. S ljubavlju naviještajte, svima nosite Božju ljubav. Recite svima koje sretnete da Bog ljubi svakoga čovjeka, s njegovim slabostima, pogrješkama i grijesima. Budite glasnici i svjedoci beskrajne dobrote i neiscrpivoga Božjeg milosrđa. Povjeravam vas Djevici Mariji da uvijek nadahnjuje i podupire vaš rad. U školi ove nježne Majke, budite uvijek revni i radosni misionari – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan