Papa Franjo navratio je pred kraj prikazivanja filma koji je prošle godine izazvao medijsku buru jer sadrži izjavu koju je Sveti Otac dao vezano za pitanje zakona o civilnom partnerstvu za homoseksualne parove, prenosi Crux.

Dokumentarac Francesco autora Evgenyja Afineevskog prikazan je u Vatikanu pred skupinom od oko 100 migranata i izbjeglica, uključujući 20-ak osoba koje su nedavno evakuirane iz Afganistana.

Prema Svetoj Stolici, projekciju je organizirao Afineevsky i zaklada Laudato si koja je posvećena širenju poruke Papine istoimene enciklike.

Franjo se po dolasku kratko obratio okupljenima porukom “ljubavi i utjehe”, a nakon njegovog odlaska svima u publici podijeljeni su paketi s hranom.

Film Francesco objavljen je u listopadu 2020. godine, a bavi se Papinim pristupom izbjeglicama, siromašnima, ali i njegovim angažmanom protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi te promišljanju o ulozi žena u društvu i raspoloženju katolika prema LGBT osobama.

Veliku je pažnju izazvao isječak Papine izjave u kojoj je Franjo kazao kako homoseksualci “imaju pravo biti dio obitelji”.

„Homoseksualne osobe imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti stavljen po strani ili nesretan zbog toga. Ono što trebamo stvoriti jest zakon o civilnom partnerstvu. Na taj način bit će zakonski pokriveni“, kazao je Papa.

„Ne možete izbaciti nekoga iz obitelji niti učiniti njihov život bijednim zbog toga. Ono što trebamo imati je zakon o civilnom partnerstvu, na taj će način biti pravno pokriveni.“

Afineevsky je kazao kako su Papine izjave dane posebno za njegov dokumentarac, međutim kasnijim se uvidom pokazalo da su Papine riječi o homoseksualnim parovima izgovorene tijekom intervjua za meksičku Televisiju 2019. godine.

Televisa je naposljetku priznala da su Franjine riječi dio njihovog intervjua, objasnivši da isječak u kojem se spominje civilno partnerstvo nije prikazan s ostatkom intervjua jer je Vatikan nadzirao uređivanjem snimke, pa su je oni dobili bez toga dijela.

Čini se da je Afineevsky tijekom svojeg rada na filmu Francesco dobio pristup neobrađenoj snimci koja je bila pohranjena u vatikanskoj arhivi.

O temi civilnog partnerstva papa Franjo govorio je u više navrata, pa tako i u knjizi razgovora s Dominiqueom Woltonom „Politika i društvo“ gdje je istaknuo: „U čovječanstvu, ne samo u Crkvi, brak znači muškarca i ženu. To se ne može mijenjati samo tako, à la belle étoile, iz hira… To se ne može mijenjati. Takva je narav stvari. To je tako. Nazovimo to ‘civilna unija’. Nemojmo se igrati s istinama. (…) Nazovimo stvari njihovim imenom: brak, to su muškarac i žena. To je točan izraz. Istospolne parove nazovimo ‘civilnom unijom’.“