Nakladna kuća Verbum upravo je objavila novu knjigu Pape Franje pod naslovom Politika i društvo, a koja je plod razgovora s uglednim francuskim sociologom Dominiqueom Woltonom.

Tijekom godinu dana Wolton se čak dvanaest puta susreo na osobnom razgovoru s papom Franjom, a rezultat tih susreta ova je jedinstvena knjiga intervjua u kojoj Papa sasvim otvoreno i bez zadrške progovara o kršćanstvu, kulturi, politici i društvu uopće.

Temeljna pitanja su vrlo značajna: koje je naravi društveni i politički angažman Crkve i po čemu se on razlikuje od političkoga djelovanja; što spaja, a što razdvaja duhovnost i političko djelovanje? Kako izbjeći da se angažman Crkve ne svede na nešto što bi bilo usporedivo s djelovanjem kakva globalnoga političkog čimbenika ili nevladine organizacije?

Na tim polazištima Papa se po prvi put cjelovito i konkretno izjašnjava i o vrlo osjetljivim temama koje su od velike važnosti za svakog čovjeka bez obzira na svjetonazor: ekonomskoj nejednakosti, kapitalizmu, siromaštvu, globalizaciji i kulturnoj raznolikosti, ranjivim skupinama, o migracijama, fundamentalizmu, sekularizmu, međukulturnim i međureligijskim pitanjima, dijalogu između kršćana i ateista, o tradiciji, modernosti, obitelji, perspektivama mladih, običajima, o Europi, europskomu identitetu i jedinstvu Europe te prijetnji rata.

Progovarajući o najvećim društvenim izazovima 21. stoljeća papa Franjo istodobno nudi i svoju viziju zaštite ljudskoga dostojanstva i mogućnosti zajedništva bez ideološkoga nadmetanja i dominacije. Njegove izravne riječi, bez imalo konformizma i stereotipa, počesto popraćene i finim humorom, bit će zacijelo zanimljive i poticajne ljudima najrazličitijih uvjerenja.

Knjiga Politika i društvo u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Bitno.net