U nedavnom razgovoru za talijanski časopis Credere koji se dotaknuo brojnih tema, papa Franjo je otkrio i s kojim se osobama iz evanđelja najviše poistovjećuje.

Franjo je izdvojio tri žene i tri muškarca, a neki od njih nisu na uobičajenim popisima najznačajnijih imena iz evanđelja.

Franjo je prvo izdvojio udovicu iz Naina koja je oplakivala svojeg mrtvog sina kojeg je Isus zatim uskrisio, kako je to opisano u 7. poglavlju Evanđelja po Luki. Papa je rekao da cijeni njezinu “sposobnost da oplakuje ljude koje smo izgubili”.

“Sviđa mi se i žena koja je potajno dotaknula Isusov ogrtač”, nastavio je Papa, referirajući se na ženu koja je 12 godina bolovala od krvarenja. Nakon što je ozdravila od svoje bolesti, Gospodin joj je rekao da ju je njezina vjera spasila. “Ponekad u molitvi činimo te stvari koje su pomalo hrabre kako bi nas Gospodin čuo”, rekao je Papa.

Kao treću ženu Sveti Otac je naveo Martu, Marijinu i Lazarovu sestru. “Da, Marija je kontemplativna, ali ona koja radi i obavlja stvari je Marta”, objasnio je Papa. “Ona me jako podsjeća na muškarce i žene koji tako marljivo rade za održanje vjere u Crkvu.”

Što se tiče muškaraca, Franjo je prvo naveo Martinog brata Lazara kojeg je Isus uskrisio od mrtvih. “To me navodi na razmišljanje o mom obraćeničkom životu, o tome kako me Gospodin izvukao iz groba”.

Papa je također naveo dvojicu apostola: Petra zbog njegove “odvažnosti” i Ivana zbog njegove “kontemplativnosti”. Međutim, Papa kaže da nije samo stvar u tome da mu se ta dva apostola “sviđaju”, već kaže ga vode u njegovom poslanju. “Osjećam njihovu blizinu”, rekao je.