Papa

Nasilje nikada ne služi čovječanstvu, nego ga čini nečovječnim – istaknuo je papa Benedikt XVI. u nedjelju, 11. ožujka, u podnevnom nagovoru, komentirajući pred nekoliko tisuća hodočasnika okupljenih na Trgu svetoga Petra odlomak iz Evanđelja koji govori o Isusu koji iz jeruzalemskog hrama istjeruje prodavače životinja i mjenjače. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je uputio apel za pomoć pučanstvu na Madagaskaru, pogođenom snažnom tropskom olujom.

Isus istjeruje trgovce iz jeruzalemskoga hrama – zgoda je to koju se moglo protumačiti proročkom i prokazivačkom gestom, iako uz pitanja Židova koji su tražili znak koji će pokazati da uistinu djeluje u Božje ime. Ali, istjerivanje trgovaca iz hrama – istaknuo je Sveti Otac – bilo je tumačeno i u političko-revolucionarnom smislu, u kojemu se Isusa stavljalo u red pokreta zelota … spremnih pribjegavati nasilju kako bi učinili da se poštuje Božji zakon. U Isusovo doba, naime, očekivali su Mesiju koji će osloboditi Izrael od vlasti Rimljana – napomenuo je Papa te istaknuo – Ali Isus je razočarao to očekivanje, tako da su ga neki učenici napustili, a Juda ga je Iškariotski čak izdao. Zapravo, nemoguće je tumačiti Isusa kao nasilnoga: nasilje se protivi Božjemu Kraljevstvu. Nasilje nikada ne služi čovječanstvu, nego ga čini nečovječnim – istaknuo je Papa.

Isusova opomena da od Očeva doma ne čine kuću trgovačku, podsjeća na ono što je zapisano u jednom psalmu: „Izjeda me revnost za tvoj dom“ (69, 10). Taj je psalam – objasnio je Sveti Otac – zaziv u pomoć u krajnjoj opasnosti zbog mržnje neprijatelja: upravo ono što će Isus doživjeti u svojoj muci. Revnost za Oca i za Njegov dom dovest će ga sve do križa: njegova je revnost, revnost ljubavi koja sama plaća, a ne ona koja bi htjela služiti Bogu putem nasilja. ‘Znak’ koji će Isus dati kao dokaz svoje vlasti bit će, naime, upravo njegova smrt i uskrsnuće. „Razvalite ovaj hram – rekao je – i ja ću ga u tri dana podići“. A sveti Ivan bilježi: „Govorio je o hramu svojega tijela“ – napomenuo je Papa.

Isusovom Pashom započinje novo bogoštovlje, bogoštovlje ljubavi, i novi hram koji je On sām, uskrsli Krist, po kojemu se svaki vjernik može klanjati Bogu Ocu ‘u duhu i istini’. Duh Sveti je taj novi hram započeo graditi u krilu Djevice Marije. Molimo da po Njezinu zagovoru svaki kršćanin postane živa stijena te duhovne građevine – rekao je na kraju Sveti Otac.

U pozdravima na raznim jezicima Papa je napomenuo da smo i mi pravi Božji hram, ako dopustimo Isusu da se oblikuje u nama; ali potrebno je – kako je rekao – odustati od zlih djela, i ne bojati se promijeniti svoje navike i svoje ponašanje. U sakramentu Pomirenja Gospodin nam daje mogućnost da stalno obnavljamo tu nazočnost. Svakom ispovijedi On nas obnavlja poput hrama u kojemu se On sām nastanjuje – istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju podnevnoga nagovora Papa je svoje misli uputio stanovništvu Madagaskara, koje je prošlih dana pogodila snažna tropska oluja u kojoj je, prema posljednjim podatcima, poginulo 110 osoba, 300.000 ih je ostalo bez krova nad glavom, a velika je šteta nanesena drugim strukturama i usjevima. Dok jamčim svoju molitvu za žrtve i za najviše pogođene obitelji, želim i potičem međunarodnu zajednicu na velikodušnu pomoć – rekao je Sveti Otac.(rv/bitno.net)