Papa Franjo potpisao je dekrete o herojskom stupnju kreposti dvoje tinejdžera koji su preminuli u dobi od 14 i 15 godina.

Riječ je o Španjolki Alexiji González-Barros (1971. – 1985.) te o Talijanu Carlu Acutisu (1991. – 2006.).

Alexia je rođena u Madridu u pobožnoj katoličkoj obitelji koja je uz nju imala još četvero djece. Svoju prvu svetu pričest primila je u Rimu 1979., nakon čega je na općoj audijenciji imala priliku primiti blagoslov i poljubac od pape Ivana Pavla II.

Pet godina nakon toga, Alexia se počela žaliti na bolove u leđima. Iako doktori ispočetka nisu ništa otkrili, iduće godine su ustanovili da ima tumor koji ju je postepeno paralizirao, te zbog kojega je bila podvrgnuta četverima operacijama.

Tijekom svoje bolesti, patnje je prikazivala za Crkvu i papu moleći posebice dvije molitve:

„Isuse, želim da se moje stanje popravi, želim biti zdrava; ali ako ti to ne želiš, ja želim ono što ti želiš.“

„Gospodine, za sve one koji se mole za mene, vrati im za njihove molitve stostruko: za sve one koji mi čine usluge, vrati im stostruko također.“

Preminula je 5. prosinca 1985.

Carlo Acutis bio je mladić koji je najpoznatiji po izradi kataloga euharistijskih čuda diljem svijeta koji je radio na svojoj web-stranici.

Od mlade je dobi pokazivao iznimnu nadarenost u računalstvu te su ga njegovi prijatelji zbog toga smatrali genijalcem.

Imao je iznimnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji koju je pokazivao čestim moljenjem krunice. Živio je bogatim sakramentalnim životom: ispovijedao se jednom tjedno, išao gotovo svakodnevno na svetu misu, te prije ili nakon mise redovito provodio vrijeme u molitvi pred svetohraništem.

Nakon što je obolio od leukemije, rekao je kako „prikazuje sve žrtve Gospodinu za papu i Crkvu“. Euharistiju je smatrao središtem svojega života te ju nazivao „moj autoput do neba“ (njegovih osam savjeta kako postati svet možete pročitati OVDJE).

Uz ovo dvoje uzornih mladih ljudi, papa Franjo je proglasio herojski stupanj kreposti za još dvoje laika:

Giorgia La Piru, bivšeg gradonačelnika Firence, te Pietra Di Vitalea, talijanskog bogoslova koji je preminuo s 24 godine.

Ivo Džeba | Bitno.net