Papa Franjo napisao je predgovor za knjigu čiji je autor bivši redovnik koji je bio žrtva svećeničke pedofilije i u kojoj opisuje svoje tragično iskustvo, prenijela je Poljska novinska agencija PAP.

“Oče moj, opraštam ti” – to je ime knjige čiji je autor 57-godišnji Švicarac Daniel Pittet i u kojoj je prvi put priznao kako ga je kao maloljetnika zlostavljao jedan redovnik. Pittet je u knjizi opisao i kako je nakon mnogo godina susreo tog svećenika i rekao mu kako mu je sve oprostio.

“Kako jedan svećenik može napraviti toliko zla? Kako može posvetiti svoj život vođenju djece prema Bogu, a umjesto toga to okonča onime što sam nazvao ‘žrtvovanju Sotoni’ te djece, koja uništava njihov život i život Crkve”, napisao je Papa u predgovoru.

Papa je ponovio svoje poruke iz apostolskog pisma “Poput brižne majke” kada je naglasio kako će Crkva zaštititi one najslabije i bespomoćne te strogo kažnjavati svećenike koji počine zločin pedofilije.

Papa je u predgovoru napisao i kako je Danijelovo svjedočanstvo dragocjeno i hrabro jer je poznato kako je žrtvama pedofilije teško govoriti o zlostavljanju kroz koje su prošli. Dodao je i kako je Daniel upoznao drugo lice Crkve koje mu je pomoglo ne izgubiti povjerenje u Boga i ljude te pronaći snagu da oprosti svom zlostavljaču.

PAP navodi pisanje talijanskog dnevnika Il Sismografo koji tvrdi kako počinitelj zločina nad Pittetom danas ima 76 godina i živi u redovničkoj zajednici u Švicarskoj. Za pedofilske zločine proveo je dvije godine u zatvoru.

Goran Andrijanić | Bitno.net