Foto: Vatican Radio

Komentirajući prvo liturgijsko čitanje, koje govori o Božjem očitovanju u oblaku, Papa je rekao da Bog svojem narodu govori na razne načine: preko proroka, svećenika i preko Svetoga pisma. Ali u očitovanjima nam govori na drugačiji način, različit od Riječi: to je drugačija prisutnost, bliskija i izravna. On je prisutan i to se zbiva u liturgijskom slavlju. Liturgijsko slavlje nije neki društveni čin; nije okupljanje vjernikâ na zajedničku molitvu. U liturgiji Bog postaje prisutan, blizak, a Njegova je prisutnost u svetoj misi stvarna – kazao je Papa dodajući:
Kad slavimo svetu misu, ne predstavljamo Posljednju večeru… Misa nije predstava. Misa jest Posljednja večera, stvarno odvijanje Gospodinove muke i otkupiteljske smrti. To je teofanija: Krist se uprisutnjuje na oltaru i prikazuje se Ocu za spasenje svijeta. Može se čuti, čak i mi znamo reći: „Sada ne mogu, moram ići na misu; trebam slušati misu“. Misa se ne ‘sluša’… Tijekom Mise sudjelujemo u Božjem očitovanju; u otajstvu Božje prisutnosti među nama – objasnio je Sveti Otac.

Predstave su Jaslice i Križni put – objasnio je papa Franjo – misa je naprotiv spomen-čin, teofanija: Božje približavanje nama… Sudjelujemo u otajstvu Otkupljenja. Na žalost, za vrijeme svete mise, često znamo pogledavati na sat i ‘brojimo’ minute… Liturgija traži drugačije ponašanje. Liturgija je Božje vrijeme i Božji prostor, a mi se u njih trebamo unijeti, a ne gledati na sat – primijetio je Papa.

Liturgija je istinski ulazak u Božje otajstvo: ulaženje i prebivanje u njemu. Na primjer, nisam siguran dolaze li svi ovamo kako bi ušli u otajstvo; a možda netko kaže i: ‘Trebam ići na misu u dom Sveta Marta jer se, na turističkom izletu u Rim, može posjetiti Papa u domu Sveta Marta, svako jutro: to je turističko mjesto, za ne?’ – dobacio je Papa osmjehujući se… Svi vi dolazite ovdje i svi se mi ovdje okupljamo kako bismo ušli u otajstvo… To je liturgija – Božje vrijeme i prostor; Božji oblak u kojemu se svi nalazimo – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako se, dok je bio dijete, tijekom pripreme za Prvu pričest, pjevala pjesma o anđelima koji čuvaju oltar kako bi se uveličao „osjećaj Božje slave, prostora i vremena“. A kad su se tijekom priprema nosile hostije, djeci se govorilo: Nećete primiti ove hostije: ove ne znače ništa, jer tek trebaju biti posvećene! Slaviti liturgiju znači ulaziti u Božje otajstvo, u njegovo vrijeme i prostor i tom se otajstvu povjeriti – rekao je Papa.

Bilo bi dobro da od Gospodina danas molimo da nam svima udijeli osjećaj za sveto, po kojem ćemo shvatiti da molitva u kući, molitva krunice i druge lijepe molitve, kao ‘Križni put’ i čitanje Svetoga pisma nisu euharistijsko slavlje. Slavljenjem Euharistije ulazimo u Božje otajstvo, idemo putem koji mi ne možemo nadzirati: Samo je On Jedini; On je slava i moć; On je sve… Molimo milost da nas Gospodin nauči ulaziti u Božje otajstvo – zaključio je Sveti Otac…

Izvor: Radio Vatikan