Papa_Liturgija je najbolja skola za slusanje Bozje rijeci

Objasnivši vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu odlomak nedjeljnog Evanđelja, u kojem Luka predstavlja Isusa koji poput svojih sugrađana odlazi subotom u hram, papa Benedikt XVI. osvrnuo se na spomendan Svjetskog dana gubavaca, što ga je prije 60 godina uveo Raoul Follereau. Sveti Otac izrazio je svoju blizinu svima koji još uvijek trpe u raznim krajevima od te strašne bolesti te potaknuo istražitelje, sanitarne djelatnike i volontere da po primjeru sv. Damijana de Veustera i sv. Marijane Cope, koji su dali svoje živote za oboljele od gube, pruže pomoć preko katoličkih organizacija i Udruge Prijatelja Raoula Follereua tim bolesnicima.

“Lukin pozdrav na početku današnjeg Evanđelja Teofilu, što grčki znači “Božji prijatelj” odnosi se na svakog vjernika, koji se otvara Bogu i želi upoznati Evanđelje”, rekao je Papa. “U drugom dijelu Luka nam predstavlja Isusa, koji snagom Duha Svetog odlazi kao i svaki drugi židovski vjernik subotom na molitvu u sinagogu kako bi čuo Božju riječ i preuzima Torah te čita i tumači Izaijin odlomak, u kojem prorok Izaija kaže za Mesiju: “Duh svemogućega Gospodina počiva na meni, jer me pomazao Gospodin i poslao me da donesem poniznima veselu vijest”. Isus na kraju primjećuje kako se danas ispunilo Pismo, što su ga čuli. Sve nas to kao i ostali dijelovi Lukina evanđelja, prema Papinim riječima, vodi k Spasitelju te se tiče i nas, jer nam u prvom redu postavlja pitanje kako proživljavamo nedjelju, dan Gospodnji, dan odmora i obitelji i sudjelujemo li u euharistiji, hraneći se Kristovim tijelom i krvlju i njegovom riječju života. Luka nas isto tako upozorava na potrebu slušanja Riječi Božje. Prije nego li govorimo o Bogu i s Bogom, moramo ga slušati. Liturgija je, primijetio je Papa, najbolja škola za to slušanje Božje riječi.

Svaki je trenutak međutim dobar da se obratimo. Svaki dan može biti spasonosan, jer spasenje je povijest koja se nastavlja za Crkvu i za svakog pojedinca. To je kršćanski smisao za Oracijev “carpe diem”, iskoristi dan. Iskoristi današnji dan, kada te Bog zove i dariva spasenje, zaključio je Papa svoj nedjeljni nagovor vjernicima okupljenim na vatikanskom Trgu te ih pozvao da čitaju i razmišljaju o Evanđelju u kojem nam Isus govori i djeluje u situacijama koje su slične našima. Na Trgu su bili i djeca i mladi Rimske katoličke akcije, koje je Papa posebno pozdravio i pohvalio njihov pothvat “Povorku mira”, primijetivši da bi stvaranje mira u sredinama u kojima žive, trebala biti njihova svakodnevna obveza. Dvojica od njih bili su uz Papu i na kraju pustili dvije bijele golubice kao simbol mira.(ika/bitno.net)