Nakon što je Kongregacija za nauk vjere u svojem dokumentu ustvrdila kako “Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama”, u pojedinim su se medijima pojavili napisi kako je dokument objavljen bez Papina znanja.

Takve tvrdnje, pojašnjava CNA-ov Andrea Gagliarducci, nisu točne budući da je Papin pristanak nužan dio responsuma – službenog odgovora na pitanje o učenju Katoličke Crkve koji Kongregacija daje na pitanja svećenika i vjernika.

U spomenutom slučaju pitanje je glasilo “Može li Crkva udijeliti blagoslov zajednicama osoba istog spola?”, na što je iz Vatikana odgovoreno dokumentom u kojem je, između ostaloga, stajalo kako “nije dopušteno udijeliti blagoslov vezi ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškarca i žene otvorene životu), kao što je slučaj kod istospolnih zajednica”.

Pojedini mediji pokušali su distancirati papu Franju od odgovora Kongregacije tvrdeći, između ostaloga, kako se o njemu nije raspravljalo na plenarnom mjesečnom sastanku, nego samo unutar malene skupine službenika Kongregacije. Međutim, na samom dokumentu stoji da je papa Franjo “informiran i dao svoj pristanak” za njegovu objavu.

Proces sastavljanja responsuma može potrajati mjesecima, pa čak i godinama, a u njega su uključeni kardinali, savjetnici i stručnjaci za pojedina pitanja. Rezultat je tekst koji se obavezno stavlja pred Papu koji može prihvatiti, odbaciti ili izmijeniti. Sveti Otac je nesumnjivo znao za sadržaj i ovog odgovora te je autorizirao njegovo objavljivanje.

Ne objavljuju se svi odgovori javno, nego samo oni koji su od značaja za sveopću Crkvu. U drugim slučajevima odgovori se šalju izravno biskupima, svećenicima ili vjernicima koji su postavili pitanje.

Premda iz Kongregacije za nauk vjere nisu naveli izvor pitanja, posljednjih su mjeseci sve učestaliji pozivi iz određenih crkvenih krugova u zemljama njemačkog govornog područja da Katolička Crkva odobri liturgijski blagoslov istospolnih zajednica. Ti se pozivi najviše vežu uz kontroverzni “sinodalni put” kroz koji trenutno prolazi Crkva u Njemačkoj.