Sveti Otac Franjo izrazio je veliku tugu nakon što je doznao rezultate trogodišnje istrage o žrtvama i počiniteljima seksualnog nasilja u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj, navodi se u priopćenju Vatikana od utorka 5. listopada, a koje prenose Vatican News i agencija Reuters.

U priopćenju, koje je potpisao ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, piše da su „žrtve nasilja i njihove rane, prije svega, u mislima pape Franje“ koji im iskazuje „zahvalnost na hrabrosti koju su pokazali, kao i u osudi onoga što su prošli“.

Papa Franjo, također, “izražava žaljenje zbog ove strašne stvarnosti u francuskoj Crkvi”, navodi se dalje u priopćenju, a sve uključene u ove nemile događaje Sveti Otac poziva na put otkupljenja.

Podsjetimo, istraživanje o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj – čiji su rezultati objavljeni danas – otkrilo je da je od 1950. oko 216 tisuća djece i adolescenata bilo žrtvom zlostavljanja od strane klera.  Ako se u obzir uzmu i laici povezani s crkvenim institucijama, brojka se penje do 330 tisuća žrtava.

Procjenjuje se da je u zlostavljanju sudjelovalo oko 3000 svećenika i ostalih crkvenih osoba, a oko 80 posto žrtava su dječaci.

Izvještajem koji se proteže na 2500 stranica utvrđeno je kako su crkveni autoriteti desetljećima na “sustavan način” prikrivali počinjene zločine.

Naručitelji istraživanja su Francuska biskupska konferencija i Francuska redovnička konferencija, a rad na njemu trajao je dvije i pol godine.