Papa je pozvao, obraćajući se posebno svećenicima i roditeljima, da djecu temeljito pripreme za Prvu svetu Pričest. Spomenuvši pak Dan katoličkoga sveučilišta, izrazio je nadu da se mladi odgajaju u vrednotama, a ne samo u tehničkom poznavanju.

Sudjelujmo dostojno na Misi, kako bismo postali svjedoci novoga čovječanstva – potaknuo je Sveti Otac u nagovoru, u kojemu se osvrnuo na nedjeljno Evanđelje koje govori o nevjerici učenika nakon što su vidjeli uskrsloga Isusa. Kako bi ih uvjerio – istaknuo je Papa – Gospodin pokazuje znakove razapinjanja koje Uskrsnuće nije izbrisalo, a potom traži i nešto za jelo. To su vrlo realistični znakovi zahvaljujući kojima učenici uspiju nadvladati početnu dvojbu, i otvaraju se za vjeru – rekao je Sveti Otac te dodao da nam Spasitelj po Riječi i Euharistiji jamči svoju stvarnu nazočnost među nama. Kako su učenici iz Emausa prepoznali Isusa u lomljenju kruha (usp. Lk 24,35), tako i mi susrećemo Gospodina u euharistijskom slavlju.

Primijetivši potom da se u uskrsno vrijeme u Crkvi obično obavljaju Prve svete Pričesti, Papa je potaknuo, posebno župnike, roditelje i katehiste, da dobro pripreme to slavlje vjere, i to s mnogo žara, ali i skromno. Taj dan s pravom ostaje urezan u sjećanje kao prvi trenutak u kojemu… se osjetila važnost osobnoga susreta s Isusom – istaknuo je Papa.

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je spomenuo beatifikaciju redovnice Maríje Inés Terese od Presvetog Sakramenta, održane u Meksiku. Zahvalimo Bogu za tu uzornu kćer meksičke zemlje koju sam nedavno rado posjetio, i koju uvijek nosim u srcu – rekao je Sveti Otac. Osvrnuvši se pak na Dan katoličkoga sveučilišta Presvetoga Srca, koji se slavi danas, na temu „Budućnost zemlje u srcu mladih“, Papa je posebne misli upravio studentima. Važno je da se mladi, osim u znanstvenim i tehničkim spoznajama, odgajaju u vrednotama. Zbog toga je pater Gemelli utemeljio Katoličko sveučilište, kojemu želim da ide u korak s vremenom, ali i da uvijek bude vjerno svojim korijenima.

U pozdravima na francuskom jeziku, Papa je pak istaknuo da nam u našem svijetu, obilježenom zlom, trpljenjem i boli, uskrsli Gospodin daruje mir, i poziva nas da postanemo njegovi svjedoci sve do kraja Zemlje. (rv/bitno.net)