Vatikan nastavlja s imenovanjem posebnih delegata za pokrete unutar Crkve. Posljednje u nizu je Papino imenovanje nadbiskupa Taranta Filippa Santoroa za posebnog delegata zajednice Memores Domini. Riječ je o grani mnogo šireg pokreta Comunione e Liberazione, prenosi CNA.

Nadbiskup Santoro svoju je službu preuzeo 25. rujna zamijenivši dosadašnje vodstvo “kako bi se sačuvala karizma i jedinstvo članova zajednice.”

“Uzevši k srcu iskustvo Memores Dominia i prepoznavši u njemu karizmu i očitovanje Božje milosti, [papa Franjo] je naredio promjenu u vodstvu zajednice“, stoji u izjavi koju je uputila Sveta Stolica.

Osim navedenoga, određeno je da je Dikasterij za laike, obitelj i život imenovao isusovca Gianfranca Ghirlandu za „papinskog pomoćnika“ za kanonska pitanja vezana uz Memores Domini.

Nadbiskup Santoro koji će do daljnjega upravljati zajednicom Memores Domini dobar je poznavatelj pokreta Comunione e Liberazione budući da je bio odgovoran za njegovo djelovanje u Latinskoj Americi od 1988. do 1996. godine.

Comunione e Liberazione osnovao je godine 1954. talijanski svećenik Luigi Giussani. Pokret je nakon Drugog vatikanskog koncila doživio snažan rast te je danas prisutan u 90 zemalja.

Zajednica Memores Domini osnovana je godine 1964. kao grana pokreta koja okuplja posvećene laike. Njezini članovi žive zajedno u kućama, a obvezuju se na život po evanđeoskim zavjetima, u siromaštvu, čistoći i poslušnosti.

Četiri laikinje iz pokreta služe papi emeritusu Benediktu XVI. od njegovog umirovljenja 2013. godine.

Vatikan već neko vrijeme pokušava regulirati pitanje vođenja unutarcrkvenih pokreta. Tako je u lipnju ove godine Dikasterij za laike, obitelj i život izdao Dekret kojim je regulirano trajanje i broj mandata na upravljačkim pozicijama u međunarodnim vjerničkim udruženjima kako privatnim, tako i javnim.

Dekretom je dužina pojedinog mandata ograničena na 5 godina, a ista osoba će moći biti na upravljačkoj poziciji najviše 10 uzastopnih godina.