Vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život izdao je Dekret kojim je regulirano trajanje i broj mandata na upravljačkim pozicijama u međunarodnim vjerničkim udruženjima kako privatnim, tako i javnim, prenosi Vatican News.

Tako će odsad dužina pojedinog mandata biti ograničena na 5 godina, a ista osoba će moći biti na upravljačkoj poziciji najviše 10 uzastopnih godina.

Mjera koju je odobrio papa Franjo na snagu stupa za tri mjeseca, a bit će obvezujuća za sva vjernička udruženja i druga tijela koje je odobrio ili uspostavio Dikasterij.

Cilj Dekreta je promicanje “zdravog prijelaza” na vladajućim pozicijama kako bi se autoritet provodio kao autentično služenje unutar crkvenog zajedništva.

U objašnjenju odluke je navedeno kako “nerijetko manjak ograničenja mandata na upravljačkim pozicijama, među onima koji su pozvani da upravljaju, ide u prilog različitim oblicima prisvajanja karizme, personalizmu i centralizaciji funkcija, kao i izrazima autoreferencije koji lako prouzrokuju ozbiljna kršenja osobnog dostojanstva i slobode pa i stvarna zlostavljanja“.

“Loše upravljanje”, stoji u dokumentu, “neizbježno vodi stvaranju sukoba i tenzija koje ranjavaju zajednicu i oslabljuju poticaj na misionarstvo”.

Istovremeno, “svjestan ključne uloge koju utemeljitelji imaju” Dikasterij je zadržao pravo da se njih izostavi od propisanog ograničenja, “ali samo ako se to smatra prikladnim za razvoj i stabilnost udruženja ili tijela te ako ovo oslobođenje od pravila odgovara jasnoj volji središnjeg upravljačkog tijela.”

U članku za L’Osservatore Romano isusovac Ulrich Rhode koji je dekan Fakulteta kanonskog prava na papinskom sveučilištu Gregoriana i savjetnik Dikasterija objasnio je kako se Dekret (uz iznimku njegovog trećeg članka) odnosi i na tijela koja su podložna nadzoru Dikasterija uključujući Neokatekumenski put, Svjetsku organizaciju pokreta Kursiljo te Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove.

Vlč. Rhode je kazao kako se očekuje da će mnoga udruženja trebati sazvati opću skupštinu kako bi odlučili o promjenama koje treba izvršiti u statutima. “Posebna hitnost postoji za ona udruženja u kojima je ograničenje postavljeno Dekretom već nadmašeno”, rekao je Rhode.

Na kraju je naglasio nadu da će i biskupijska i nacionalna udruženja, iako nisu obavezana Dekretom, uzeti u obzir njegove odrednice u pogledu budućih proširenja pravila ili jednostavno na temelju razumne naravi novih odredaba.