Sveti Otac imenovao je apostolskim upraviteljem sede plena et ad nutum Sanctae Sedis Kölnske nadbiskupije pomoćnog biskupa iste nadbiskupije Rolfa Steinhäusera, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dekretom iz Rima, koji je službeno objavljen u Vatikanu i Kölnu u utorak, 12. listopada na pomoćnog biskupa Steinhäusera prenose se sva prava i dužnosti dok Sveta Stolica ne providi drukčije (sede plena et ad nutum Sanctae Sedis). Kako prenosi agencija Kathpress mons. Steinhäuser upravljat će Kölnskom nadbiskupijom kao apostolski upravitelj u Papino ime od utorka, 12. listopada pa do 1. ožujka 2022. godine. Kölnski nadbiskup kardinal Reiner Maria Woelki, iako formalno i dalje vodi nadbiskupiju, privremeno će kroz to razdoblje prestati izravno upravljati nadbiskupijom i pozvan je surađivati s apostolskim upraviteljem u njegovim zadaćama.

Apostolski upravitelj dobio je od Rima dvije primarne zadaće: osigurati pravilnu upravu nadbiskupije te osigurati da cijela nadbiskupija krene na unutarnji put obraćenja, pomirenja i obnove.

„Trebam započeti taj put kojim bi nadbiskup trebao nastaviti s nadbiskupijom nakon svog povratka“, izjavio je biskup Steinhäuser nakon preuzimanja službe apostolskog upravitelja.

Ovaj drugi cilj posebno je važan za Papu, naglašava Steinhäuser: „Svatko tko je posljednjih mjeseci pratio i doživio situaciju u Kölnskoj nadbiskupiji znat će da je to pravi izazov“, rekao je.

Papa Franjo naložio je u svibnju apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije uslijed kritika upućenih zbog vođenja slučajeva zlostavljanja. Papini apostolski vizitatori imali su zadaću procijeniti “moguće propuste” koje je počinio nadbiskup Woelki te istražiti moguće pogreške koje su počinili hamburški nadbiskup Stefan Heße koji je bio generalni vikar u Kölnskoj nadbiskupiji od 2012. do 2015. te pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff.

Apostolski vizitatori, stockholmski biskup Anders Arborelius i rotterdamski biskup Johannes van den Hende, tijekom prve polovice lipnja posjetili su nadbiskupiju kako bi dobili cjelovitu sliku složene pastoralne situacije u nadbiskupiji. Kardinal Woelki tada je pozdravio odluku o vizitaciji istaknuvši da njome „Papa želi dobiti vlastitu sliku na temelju nezavisne istrage i njezinih zaključaka”.