Papa Franjo naredio je apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije uslijed kritika upućenih zbog vođenja slučajeva zlostavljanja, prenosi CNA.

Nadbiskupija je u danas objavljenom priopćenju navela kako će Papini apostolski vizitatori procijeniti “moguće propuste” koje je počinio nadbiskup Rainer Maria Woelki.

Apostolski vizitatori bit će stockholmski biskup Anders Arborelius i rotterdamski biskup Johannes van den Hende, koji je ujedno predsjednik Nizozemske biskupske konferencije.

“Tijekom prve polovice lipnja predstavnici Svete Stolice posjetit će nadbiskupiju kako bi dobili cjelovitu sliku složene pastoralne situacije u nadbiskupiji”, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako će vizitatori također istražiti moguće pogreške koje su počinili hamburški nadbiskup Stefan Heße koji je bio generalni vikar u Kölnskoj nadbiskupiji od 2012. do 2015. te pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff.

Pozdravljajući odluku o vizitaciji kardinal Woelki je kazao: “Već sam u veljači u Rimu detaljno obavijestio Svetog Oca o situaciji u našoj nadbiskupiji”.

“Pozdravljam činjenicu da apostolskom vizitacijom Papa želi dobiti vlastitu sliku na temelju nezavisne istrage i njezinih zaključaka”.

“Podržat ću kardinala Arboreliusa i biskupa van den Hendea u njihovom radu s potpunim povjerenjem. Pozdravljam svaku mjeru koja će pomoći osigurati odgovornost”, kazao je Woelki.

64-godišnji kardinal obznanio je u prosincu 2020. da je zatražio od pape Franje da pregleda odluke koje je 2015. donio po pitanju optuženog svećenika koji se navodi kao “pastor O.”.

Woelki koji službu kölnskog nadbiskupa obnaša od 2014. bio je suočen s pozivima na ostavku nakon što je nadbiskupija odbila objaviti izvještaj minhenske pravne tvrtke Westphal Spilker Wastl koju je sama nadbiskupija angažirala kako bi istražila dokumente od 1975. naovamo u svrhu određivanja “koji su osobni, sustavni ili strukturalni nedostaci iz prošlosti odgovorni za prikrivanje ili nekonzistentno kažnjavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja”.

Nakon što su odvjetnici koji savjetuju nadbiskupiju ukazali na “metodološke manjkavosti” u studiji minhenske pravne tvrtke, Woelki je unajmio kölnskog stručnjaka za kazneni zakon, profesora Björna Gerckea da sastavi novi izvještaj.

Spomenuti izvještaj je objavljen u ožujku, a nakon njega je Woelki odlučio da će “privremeno razriješiti” dvojicu službenika: pomoćnog biskupa Schwaderlappa i nadbiskupijskog službenika Güntera Assenmachera.

U razgovoru za CNA Deutsch Woelki je kazao da razumije ljutnju zbog reakcije nadbiskupije na slučajeve zlostavljanja kao i njezinu odluku da ne objavi prvi izvještaj.

“Od srca mi je žao što smo izazvali dodatnu bol onima koji su pogođeni zahtjevnim nošenjem sa seksualnim nasiljem u Kölnskoj nadbiskupiji”, kazao je.

“Nažalost, nismo imali izbora nego zatražiti drugo stručno mišljenje, zato što trebamo metodološki čist i održiv temelj kako bismo jasno utvrdili organizacijske odgovornosti u našoj Crkvi i kako bismo mogli spriječiti da se iste pogreške dogode u budućnosti.”