Papa Franjo odlučio je da kardinal Rainer Maria Woelki ostaje nadbiskupom Kölna. Rezultat je to istrage koju je obavio Vatikan, a ticala se vođenja slučajeva zlostavljanja, objavila je danas Sveta Stolica.

Ipak, na vlastiti je zahtjev nadbiskup Woelki dobio nekoliko mjeseci “duhovne pauze” od službe prije nego što se vrati aktivnom djelovanju. Od vjernika je zamolio “da mole za nadbiskupiju” i za njega osobno tijekom narednih tjedana, prenosi CNA.

U izjavi koju je objavila Sveta Stolica istaknuto je kako je istraga pokazala kako Woelki nije djelovao protuzakonito što se tiče slučajeva zlostavljanja, ali i kako je “napravio velike pogreške u svojem pristupu temi” posebice “na razini komunikacije”.

“To je značajno doprinijelo krizi povjerenja u nadbiskupiju što je uznemirilo brojne vjernike”, stoji u nastavku teksta u kojem je istaknuto i da je Woelki prošlog tjedna imao “dugačak razgovor” s Papom.

“Sveti Otac računa na kardinala Woelkija, uzimajući u obzir njegovu vjernost Svetoj Stolici i brigu za jedinstvo Crkve. Istovremeno, očito je da nadbiskup i nadbiskupija trebaju vrijeme predaha, obnove i pomirenja. To je navelo papu Franju da, na njegov vlastiti zahtjev, dozvoli kardinalu Reineru Mariji Woelkiju razdoblje duhovnog dopusta, počevši od sredine listopada sve do početka korizme iduće godine”, navodi se.

Do Woelkijevog povratka nadbiskupiju će kao apostolski administrator voditi pomoćni biskup Kölna Rolf Steinhäuser.

“Idem ovim putem s jasnom porukom Svetog Oca da smo ozbiljno i sveobuhvatno raščistili stvar te da nismo ništa prikrili. Zamolio bih vas za molitvu za nadbiskupiju i mene u narednim tjednima. Također vam obećavam svoju žarku molitvu”, kazao je Woelki na današnjoj konferenciji za medije.

Papa Franjo naložio je apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije uslijed kritika upućenih zbog vođenja slučajeva zlostavljanja. Vizitaciju su proveli štokholmski biskup Anders Arborelius i roterdamski biskup Johannes van den Hende, koji je ujedno predsjednik Nizozemske biskupske konferencije.

Švedski kardinal i nizozemski biskup razgovarali su sa žrtvama seksualnog nasilja i zlostavljanja, kao i svećenicima, laicima i biskupima, nakon čega je Papa razmotrio njihovo izvješće.

Vizitatori su istražili moguće pogreške koje su počinili hamburški nadbiskup Stefan Heße koji je bio generalni vikar u Kölnskoj nadbiskupiji od 2012. do 2015., sadašnji nadbiskup Rainera Maria Woelki te pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff.

Što se tiče odluke o sudbini ostale trojice biskupa, apostolska nuncijatura u Berlinu je još 15. rujna objavila kako je Papa zatražio od Heßea da ostane nadbiskupom Hamburga.

Komentirajući slučajeve pomoćnih biskupa Schwaderlapp i Puffa, Sveta Stolica je kazala kako “postoje izolirane manjkavosti u vođenju procedura u njihovim ranijim obavezama, ali ne u smislu namjere za prikrivanjem zlostavljanja ili zanemarivanja žrtava”.

“Biskup Ansgar Puff nastavit će odmah sa svojom uobičajenom službom. Biskup Dominikus Schwaderlapp zatražio je dopuštenje da godinu dana radi kao pastor u nadbiskupiji Mombasa u Keniji, prije nego što se vrati svojoj službi pomoćnog Kölnskog nadbiskupa. Sveti Otac je odobrio ovaj zahtjev”, stoji u odluci.

Kölnska nadbiskupija objavila je i kako će pomoćni biskup Puff donirati dio svoje plaće za financiranje žrtava i nastaviti svoj rad pastoralne skrbi za beskućnike.