Papa Franjo izrazio je negativan stav o estetskim operacijama pomlađivanja te upozorio na utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih.

Sveti Otac svoja je razmišljanja podijelio s 12 mladih iz istočne Azije koji studiraju na katoličkim sveučilištima, a razgovor je vođen putem video poziva, prenosi Crux.

Odgovarajući na pitanje djevojke po imenu Merlin koja je rekla da je kao tinejdžerica plakala do dugo u noć jer su je zadirkivali zbog prekomjerne težine, Papa je rekao da je taj mentalitet “nešto što utječe na nas”.

Franjo je ispričao kako su on i njegovi prijatelji, dok je još bio u školi, jednom maltretirali kolegu koji je imao višak kilograma, a kada je Franjin otac saznao za to odveo je svojeg sina u dječakovu kuću da se ispriča.

Godinama kasnije, nakon što je već bio zaređen za svećenika, Papa je rekao da se ponovno zbližio sa spomenutim kolegom iz razreda, koji je postao evangelistički pastor, te istaknuo kako je bilo lijepo što je uspio prevladati traume posramljivanja.

“Postoji ljepota sklada pojedinca, bez obzira na to što je li debeo, mršav, nizak, visok. Važno je živjeti u skladu, skladu u svojim srcima,” rekao je Papa, dodavši: “Ljepota čini da napredujemo po pitanju mentalnog zdravlja: svaki muškarac, svaka žena, ima vlastitu ljepotu, samo moramo naučiti kako je vidjeti, kako je prepoznati.”

U tom smislu, Franjo je kazao kako “plastične operacije nemaju svrhe, jer će takva ljepota na kraju izblijediti.”

Ukazao je na talijansku glumicu Annu Magnani, koja je kad je shvatila da je počela stariti inzistirala da se neće “riješiti” svojih bora, ustvrdivši: “Koštalo je da ih dobijem, one su moja ljepota.”

Papa je dodao kako mladi posebno trebaju naučiti kako se zaštititi od “umjetnih ljepota” koje se promiču na društvenim mrežama, te istaknuo posebnu ljepotu trudnica.

“Kada je žena trudna, kada čeka dijete, njezin oblik tijela nije lijep sam po sebi, ali čekanje djeteta jedna je od najljepših stvari ikada. Dakle, nije samo pitanje mjera ili veličina, to je ljepota sklada koju ima svaka žena, svaki muškarac, i to moramo njegovati,” rekao je Franjo.