Kod pape Franje više nema kukanja, točnije kukanje je zabranjeno! Upozorava na to znak koji se od nedavno nalazi na vratima Papine radne sobe u Domu svete Marte.

“Zabranjeno kukanje!” natpis je koji dočekuje sve koji dolaze na razgovor s papom Franjom, a tekst ispod upozorenja pojašnjava kako “prekršitelji pate od sindroma stalnog osjećaja žrtve, kao i od manjka humora te sposobnosti rješavanja problema”.

“Kazna se udvostručuje ako se prekršaj počini u prisutnosti djece”, stoji u natpisu.

Na koncu slijedi poticaj svima koji padaju u napast kukanja: “Kako biste iz sebe izvukli ono najbolje, usredotočite se na svoj potencijal, a ne na svoja ograničenja. Prestanite kukati i učinite svoj život boljim.”

Ovaj simpatični znak papi Franji poklonio je nakon audijencije 14. lipnja talijanski psiholog i psihoterapeut Salvo Noe, a Papa mu je obećao kako će natpis staviti na vrata sobe u Domu svete Marte u kojoj se privatno susreće s gostima i dugogodišnjim prijateljima.

Fotografija znaka objavljena je na internetskoj stranici Vatican Insider, a potvrdio ju je poznati novinar i vatikanist Andrea Tornielli.

A pitate li papu Franju kako ostvariti sretan život, bez kukanja, evo njegova odgovora:

1. ŽIVI I PUSTI DRUGE NEKA ŽIVE
„Sve nas treba voditi ovo načelo“, kaže Papa.

2. DARUJ SE DRUGIMA
„Ako se povučemo u sebe postajemo egocentrični“, naglašava Papa, a „ustajala voda brzo se usmrdi.“

3. IDI SMIRENO KROZ ŽIVOT
Za ovo načelo Papu je nadahnuo Don Segundo Sombra (lik iz romana argentinskog pisca Ricarda Guiraldesa) koji je u mladosti živio brzo poput rijeke, a u starosti je postao poput jezera koje se kreće mirno i ponizno.

4. IMAJ ZDRAV OSJEĆAJ ZA SLOBODNO VRIJEME
„Književnost, umjetnost i igra s djecom nestaju“, istaknuo je Papa. „Konzumerizam nam je donio nemir i stres, a ljudi su izgubili zdrav osjećaj za dokolicu.“ Vrijeme koje obitelj provodi zajedno uglavnom podrazumijeva gledanje televizije, čak i tijekom zajedničkog blagovanja, što „ne dopušta komunikaciju“. Iako je teško pronaći vrijeme za igru, jer roditelji često s posla dolaze kasno, “ona je nužna”.

5. ČUVAJ NEDJELJU ZA OBITELJ
Nedjelja je blagdan i radnici tada trebaju imati slobodan dan, jer „nedjelja je za obitelj“, kaže papa Franjo.

6. MLADI MORAJU IMATI DOSTOJANSTVEN POSAO
„Moramo biti kreativni prema mladim ljudima. Ako im se uskrate mogućnosti, upast će u ovisnosti“, upozorio je Papa. „Nije dovoljno nahraniti ih! Dostojanstvo je ostvareno tek kada hranu sam možeš donijeti u svoj dom.“

7. ČUVAJ I BRINI SE ZA PRIRODU
U sustavnom uništavanju okoliša Papa vidi „najveći izazov“ čovječanstva. „Postavlja se pitanje“, kaže papa Franjo, „ne izvršava li čovječanstvo samoubojstvo neodgovornim i tiranskim odnosom prema prirodi?“

8. NE BUDI NEGATIVAN
U negativnom govoru o drugima papa Franjo prepoznaje manjak samopoštovanja. „Osjećam se poniženim, ali ću umjesto da sebe pridignem radije drugoga poniziti. Od negativnosti se treba što prije udaljiti“, savjetuje Papa.

9. POŠTUJ PRIPADNIKE SVIH RELIGIJA
„Jedni drugima možemo biti nadahnuće kako bismo svi zajedno rasli u zajedništvu. Najgori je vjerski prozelitizam koji paralizira: ‘Razgovaram s tobom kako bih te pridobio.’ Ne! Svaka osoba ulazi u razgovor sa svojim identitetom. Crkva raste privlačnošću, a ne prozelitizmom“, objasnio je papa Franjo

10. BUDI MIROTVORAC
„Poziv na mir mora biti glasan… jer živimo u vrijeme brojnih ratova“, naglasio je Papa te dodao kako se „ponekad čini da mir označava znači ‘biti tih, smiren’, ali to nije tako. Mir uvijek uključuje aktivno djelovanje.“

(Ovi savjeti pape Franje  dio su Papina intervjua objavljenog u nedjeljnom broju najprodavanijeg argentinskog magazina “Viva”.)

M.V. | Bitno.net