Papa u pismu napominje da je u nedavnom razgovoru, u kojemu, među ostalim, kaže da biti homoseksualac nije zločin, mislio na katolički nauk koji uči da je svaki spolni čin izvan braka grijeh.

„Jednostavno sam se pozvao na nauk katoličkoga morala, koji kaže da je svaki spolni čin izvan braka grijeh“, napisao je papa Franjo. Vlastoručno napisan Papin odgovor na španjolskom jeziku objavljen je na web stranici o. Martina „Outreach.faith“.

Iz konteksta intervjua moglo se zaključiti da je Papa govorio o homoseksualnosti misleći u tom slučaju na „homoseksualne čine“, a ne na sâmo homoseksualno stanje. Tim odgovorom Sveti Otac potvrđuje da je njegovo stajalište, koje ponavlja od prvoga razgovora s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila 2013. godine, stajalište Katekizma Katoličke Crkve.

Franjo je u razgovoru za AP citirao Katekizam Katoličke crkve rekavši da homoseksualne osobe moraju biti dobrodošle i poštovane te da ne smiju biti marginalizirane ili diskriminirane. “Svi smo mi djeca Božja, a Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage da se svatko od nas bori za svoje dostojanstvo”, rekao je papa Franjo.

Papa je tijekom intervjua izjavio da biskupi, koji podupiru zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost, “moraju proći proces obraćenja” te bi trebali primjenjivati “nježnost kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

Odgovarajući o. Martinu Papa je također istaknuo, što se tiče grijeha, da valja uzeti u obzir i okolnosti koje umanjuju ili poništavaju krivnju, jer „dobro znamo da katolički moral, osim materije, vrjednuje slobodu, namjeru; i to za svaku vrstu grijeha“, napisao je.

Stoga je u pismu ponovio ono što je rekao za Associated Press: „Onima koji žele kriminalizirati homoseksualnost želim reći da su u krivu“. U intervjuu je istaknuo da biti homoseksualac nije zločin, dok su u više od 50 zemalja predviđene zakonske kazne za homoseksualne osobe, a neke od tih zemalja imaju i smrtnu kaznu.

Papa Franjo pismo završava molitvom za rad o. Martina i za LGBT zajednicu koju prati, napominjući na kraju: „Molim vas da i vi to činite za mene“, prenosi Vatican News.