Papa Franjo ponovio je tvrdnju da „homoseksualnost nije zločin“. To je ovoga puta izrekao tijekom razgovora za Associated Press (AP)koji je obavljen u srijedu, a pokrivao je širok raspon tema. „Biti homoseksualac nije zločin. To nije zločin. Da, ali to je grijeh. Dobro, ali napravimo razliku između grijeha i zločina”, naglasio je papa Franjo.

CNA piše kako bi ova Papina izjava mogla postati predmet polemike. Naime, Katolička crkva s jedne strane već dugo osuđuje sve oblike nepravedne diskriminacije osoba s istospolnom privlačnošću, uključujući i zakone u desecima država koji kriminaliziraju homoseksualnost i sodomiju. S druge strane, Crkva ne naučava da je istospolna privlačnost sama po sebi grešna, već da je “intrinzično poremećena”.

U intervjuu, koji je vođen u rezidenciji pape Franje 24. siječnja, Papa je ponovio stajalište Svete Stolice prema kojemu su zakoni koji homoseksualnost izravno kriminaliziraju “nepravedni” te istaknuo kako Crkva mora raditi na tome “da im se stane na kraj”.

Podsjetimo, Vatikan je još  2008. godine, odnosno u vrijeme pontifikata pokojnog pape Benedikta XVI., objavio izjavu u kojoj poziva na “izbjegavanje svakog znaka nepravedne diskriminacije prema homoseksualnim osobama”. U toj su izjavi pojedine države pozvane da “ukinu kazne protiv njih”.

Franjo je u razgovoru za AP citirao Katekizam Katoličke crkve rekavši da homoseksualne osobe moraju biti dobrodošle i poštovane te da ne smiju biti marginalizirane ili diskriminirane. “Svi smo mi djeca Božja, a Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage da se svatko od nas bori za svoje dostojanstvo”, rekao je papa Franjo.

Papa je tijekom intervjua izjavio da biskupi, koji podupiru zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost, “moraju proći proces obraćenja” te bi trebali primjenjivati “nježnost kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

AP piše kako ove Franjine izjave dolaze uoči njegova putovanja u Afriku gdje su takvi zakoni, kao i na Bliskom istoku, uobičajeni. AP dodaje kako mnogi takvi zakoni potječu iz britanskih kolonijalnih vremena ili su pak inspirirani islamskim zakonom. Neki katolički biskupi snažno su ih podržali tumačeći ih dosljednima vatikanskom učenju, dok su drugi pozvali na njihovo odbacivanje kao povredu osnovnog ljudskog dostojanstva.

Treba napomenuti kako je AP najprije objavio Papine komentare o razlikovanju zločina od grijeha u vezi s homoseksualnošću, a zatim i cjelovit transkript intervjua na španjolskom jeziku.

Katolička crkva ne naučava da je homoseksualnost, odnosno sklonost prema istom spolu, grijeh. Prema Katekizmu Katoličke Crkve, “homoseksualni odnosi ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti” i “ni pod kojim okolnostima se ne mogu odobriti”.

“Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja. Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu“, stoji u Katekizmu Katoličke Crkve.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere u ožujku 2021. objavila je dokument u kojem je ustvrdila kako „Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama“. U dokumentu kojeg je odobrio papa Franjo, a potpisuje ga prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria, navodi se kako “blagoslovi spadaju pod kategoriju sakramentala”, te je stoga potrebno da “ono što se blagoslivlja bude objektivno i pozitivno uređeno” u skladu s Božjim planovima potpuno otkrivenima posredstvom Isusa Krista. Kongregacija je u tom dokumentu navela kako su župnici i kršćanska zajednica pozvani “prihvatiti s poštovanjem i osjetljivošću osobe s homoseksualnim tendencijama” te pronaći “ispravne načine, sukladne Crkvenom učenju”, kako im u punini navijestiti Radosnu vijest.

CNA izvještava kako je u intervju za AP, koji je trajao više od sat vremena, papa Franjo osudio njemački sinodalni put kao beskoristan. Papa je također otkrio kako mu se vratio problem s crijevima zbog kojega je 2021. godine završio na operaciji. Izjavio je i kako nije imao nikakvu ulogu u rješavanju slučaja navodnog zlostavljanja isusovca Marka Rupnika.