Papa Franjo biranim je riječima govorio o svom prethodniku, papi emeritusu Benediktu XVI., tijekom tradicionalnog razloga s novinarima u avionu.

“Svaki put kad ga idem posjetiti, uzmem njegovu ruku i pustim ga da govori”, izjavio je Sveti Otac na povratku iz Rumunjske gdje je u apostolskom pohodu proveo tri dana.

“Priča sporo i ne govori mnogo, ali riječi su mu duboke kao i uvijek, jer Benediktov problem su koljena, a ne njegova glava.”

Papa je istaknuo kako ga susreti s Benediktom XVI. napunjaju snagom i podsjećaju na živu “tradiciju Crkve koja je uvijek u pokretu”. Pritom je tradiciju usporedio s “drvetom koje raste, cvjeta i donosi plod”.

“Kad ga čujem kako govori, postajem jak. Čujem priču o Crkvi.”

Papa pozvao na molitvu za Europu

Među brojnim osvrtima na samo putovanje, Papa je komentirao i najnoviji razvoj situacije u Europi, pozvavši i novinare da mole kako bi Europa postala onakva kakvom su je sanjali njezini utemeljitelji.

Papa je istaknuo kako političari ne bi smjeli sijati mržnju i strah, već nadu. Europa sa svoje strane ne bi smjela reći pojedinim zemljama snađite se i idite naprijed. Svi smo odgovorni za Europsku Uniju i izmjena predsjedništva nije gesta kurtoazije, već simbol odgovornosti svake pojedine zemlje. Ako Europa ne bude velika u izazovima pred budućnošću, uvenut će. Europa od majke postaje baka te se neki pribojavaju da se približava završetak avanture započete prije 70 godina, primijetio je Papa, osvrćući se na svoj govor u Strasbourgu. Istaknuo je kako treba ponovno prihvatiti mističnost otaca utemeljitelja, kako bi ujedinjena Europa pronašla sebe i prevladala podjelu granica. “Vidimo granice u Europi. To nije dobro. Istina, svaka zemlja ima svoj identitet, koji mora čuvati, ali ne bi smio prevladati pesimizam ni ideologije. Rađaju se opasne skupine u Europi. Možete li zamisliti pocijepanu Europu? Trebamo nešto naučiti od povijesti. Nemojmo ići natrag”, rekao je Papa.

Na početku razgovora s novinarima Papa se osvrnuo i na obilježavanje Svjetskog dana sredstava društvenog priopćavanja, primijetivši kako priopćavanje ide zapravo natrag. Napreduju veze i povezivanje, ali ne samo komuniciranje. Preporučio je novinarima da ne uspostavljaju samo veze, već da priopćavaju. Manje veza, više priopćavanja.

IKA

Tino Krvavica | Bitno.net