Papa Franjo u srijedu će se susresti s obiteljima Izraelaca koje je zatočio Hamas te Palestincima čija rodbina živi u Gazi, potvrdio je glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni u subotu, 18. studenog.

Odvojeni susreti trebali bi se odviti na marginama tradicionalne opće audijencije koju Sveti Otac svake srijede predvodi u Vatikanu.

“Ovim susretima, čija je priroda isključivo humanitarna, papa Franjo želi pokazati svoju duhovnu blizinu patnjama svake osobe”, poručio je Bruni novinarima.

Sveta Stolica odbila je zauzeti strane u sukobu Izraela i Hamasa koji je započeo 7. listopada, iznenadnim upadom palestinskih vojnih skupina na jug Izraela. U Hamasovu napadu na vojne i civilne ciljeve – među kojima je u svijetu najsnažnije odjeknuo napad na glazbeni festival Supernova Sukkot Gathering – stradalo je, prema procjenama, 800 civila te 200 izraelskih vojnika, a još 240 zarobljeno je i odvedeno u Gazu.

Izrael je odgovorio snažnim raketnim napadima te vojnom invazijom na Pojas Gaze. Procjenjuje se da je na tom teritoriju stradalo više od 13 tisuća osoba, a tijekom raketnih napada pogođeni su brojni civilni, javni i vjerski objekti, među kojima katolička škola te zgrada Grčke pravoslavne Crkve.

Inače, mogućnost susreta s obiteljima izraelskih taoca najavio je još krajem listopada Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Tom je prilikom drugi čovjek Svete Stolice ponovio stalne pozive pape Franje u ime mira i stajalište Svete Stolice za dvodržavnim rješenjem. „Razmislite o djeci koju je ubio Hamas, ali i o brojnoj djeci koja umiru pod bombama u Gazi. Naš je apel posebno za njih, da se uzme u obzir njihova nevinost, njihova budućnost”, istaknuo je tada.

Sveti Otac, koji je u redovnom kontaktu s katoličkim župnikom u Gazi, ponovno je jučer pozvao na prestanak ratnih sukoba.

“Braćo i sestre, nastavimo moliti za napaćenu Ukrajinu – vidim ovdje zastave – i za palestinski i izraelski narod. Mir je moguć. Potrebna je dobra volja. Mir je moguć. Nemojmo se pomiriti s ratom! I ne zaboravimo da je rat uvijek, uvijek, uvijek poraz. Od toga profitiraju samo proizvođači oružja”, poručio je Sveti Otac.