Papa se jučer susreo s Njemačkom nogometnom reprezentacijom. Zahvalivši se prvo Predsjedniku (Grindel) na prigodnim pozdravnim riječima, papa Franjo se osvrnuo na njihovo timsko zalaganje te im je zahvalio na sudjelovanju u humanitarnim inicijativama, kojim pomažu osobama u potrebi.

Radujem se što mogu pozdraviti aktualne prvake svijeta u nogometu, ovdje u Vatikanu. Često sam znao čuti kako su vaše pobjede timske pobjede. Zbog toga je „Mannschaft“ postala definicijom vaše skupine. Zapravo, natjecateljski sport zahtijeva ne samo veliku disciplinu i osobni samoprijegor, nego i poštovanje bližnjega i ekipni duh. To vas dovodi do uspjeha kao „Mannschaft“, a u isto vrijeme i do toga da prepoznate vlastitu odgovornost i izvan nogometnog terena, posebno prema mladima koji vas često uzimaju za primjer. Također vas navodi da se zajednički zauzmete za pojedine važne društvene ciljeve.

U tom smislu posebno sam zahvalan za vašu potporu “Sternsingerima” za konkretno pomaganje djeci i mladima u najsiromašnijim zemljama. Ta inicijativa pokazuje kako je zajednički moguće nadići barijere koje se čine nepremostivima i penaliziraju osobe u potrebi ili selioce. I na ovaj način vi doprinosite izgradnji pravednijeg i solidarnijega društva. Zahvaljujem vam na posjetu i želim vam svako dobro u vašim sportskim i društvenim aktivnostima. Lijepo vas molim da molite za mene, te od srca blagoslivljam svakog od vas pojedinačno, kao i vaše obitelji – kazao je na koncu svoga kratkoga govora, Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net