Zrakoplov Alitalia A330 sletio je 23. siječnja u 22.20 sati po srednjoeuropskom vremenu u međunarodnu zračnu luku Paname Tocumen gdje su Svetom Ocu dobrodošlicu izrazili predsjednik Juan Carlos Varela i njegova supruga, predstavnici vlasti i Crkve na čelu s domaćinom nadbiskupom Joséom Domingom Ulloaom Mendietom, kao i brojni mladi, kojima je Papa spontano prišao i pozdravio ih, javlja IKA.

Papa se zatim uputio u Apostolsku nuncijaturu gdje će boraviti tijekom pohoda. Prva je na programu u četvrtak 24. siječnja svečanost dobrodošlice na glavnom ulazu Predsjedničke palače u 15.45 sati i kurtoazni posjet predsjedniku Vareli. U 16.40 sati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova – Palacio Bolivar Papa će se susresti s predstavnicima vlasti, Diplomatskog kora i javnog života. U 17.15 sati u crkvi Sv. Franje Asiškog slijedi susret s biskupima Srednje Amerike. U 23.30 sati na Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera održat će se svečanost dočeka i otvorenje 34. svjetskoga dana mladih.

Katolicima se izjašnjava 3,6 milijuna – 88% stanovnika Paname, o kojima skrbi 15 biskupa, 234 biskupijskih svećenika i 186 redovničkih, tu je i 81 stalni đakon i 49 redovnika koji nisu svećenici, 450 redovnica, 10 članova svjetovnih instituta, 4209 misionara laika i 1960 kateheta te 200 bogoslova. U zemlji djeluje 196 župnih i 164 drugih pastoralnih centara, Crkva vodi i 132 vrtića i osnovnih škola te 28 karitativnih i socijalnih centara, objavio je Vatican News. Prvi papa koji je pohodio Panamu bio je sv. Ivan Pavao II. 5. ožujka 1983.

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu u Panamu papa Franjo potvrdio je da u studenome putuje u Japan.

Na pitanje japanskoga novinara Papa je odgovorio: „U studenome ću putovati u Japan, pripremite se!“ Premda je u kalendaru Papinih termina prvi tjedan studenoga slobodan, Sveta Stolica još nije službeno potvrdila to putovanje.

Sveti Otac još je u rujnu govorio o mogućem posjetu Japanu, koji je dosad pohodio samo jedan papa – sv. Ivan Pavao II. godine 1981.

Na pitanje o mogućem odlasku u Irak, Papa je odgovorio da bi to rado učinio, čim to bude moguće. Trenutačno se odgovorni savjetuju o toj mogućnosti no još uvijek postoje dvojbe oko sigurnosnih pitanja, prenosi Kathpress.

*Pročitajte više: Ovo je pet stvari koje trebate znati o Svjetskom danu mladih 2019. u Panami

IKA | Bitno.net