Danas u Panami započinje 15. međunarodni Svjetski dan mladih, a Catholic News Agency navodi 5 stvari koje trebate znati o ovom susretu mladih katolika.

1. Broj hodočasnika

Prema podacima iz Vatikana, na susret se prijavilo 150.000 mladih iz ukupno 155 zemalja. To jest manji broj hodočasnika nego na prethodnim susretima, ali razlog jest što se WYD održava usred školske godine. Iz nadbiskupije u Panami poručuju kako očekuju ipak veći broj hodočasnika, te predviđaju kako će se na završnom euharistijskom slavlju okupiti najmanje pola milijuna ljudi.

2. Panama

Riječ je o manjoj državi u Srednjoj Americi koja ima oko 4 milijuna stanovnika, od toga 85 posto katolika. Većina događaja WYD bit će održana na polutoku Campo Santa Maria la Antigua. Hodočasnike se potiče da posjete ljepote Panama Cityja i crkve koje se nalaze u njemu. Grad od 1,5 milijuna stanovnika nalazi se na Panamskom kanalu, umjetnom vodenom prolazu konstruiranom 1914. koji spaja Atlantski i Tihi ocean.

3. Događaji na WYD-u

Ovogodišnji WYD bit će održan u znaku teme pristajanja na Božju volju i Marijina citata iz Evanđelja po Luki: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi”.

Uz euharistijska slavlja, događaji uključuju čitav niz predavanja, konferencija i koncerata koji će biti obilježeni tom temom.

4. Latinoamerička duhovnost

Organizatori kane WYD posvetiti i isticanju latinoameričke katoličke duhovnosti i svecima iz toga dijela svijeta. Tako će lik sv. Oscara Romera, biskupa Salvadora koji je kanoniziran prošle godine, biti jedan od “zaštitnih znakova susreta”.

5. Papa Franjo

Papa dolazi u Panamu 23. siječnja, idući dan susrest će se s predsjednikom Paname Juanom Rodriguezom, a potom i s biskupima srednjoameričkih država. U Panami ostaje do 27. siječnja kada će slaviti svetu misu s kojom će završiti Svjetski dan mladih.

Bitno.net