Papa Franjo progovorio je i o liječenju ovisnosti sa supstitucijskim narkoticima, te je kritizirao tu metodu kao “maskiranu kapitulaciju” pred problemom ovisnosti

papa_misa

Papa Franjo izjasnio se jučer odlučno protiv legalizacije ‘lakih’ narkotika poručujući kako nema mjesta ustupcima i kompromisima kada je u pitanju zlo ovisnosti o narkoticima.

Papa je govorio pred sudionicima međunarodne konferencije o borbi protiv narkotika koja je okončala svoj rad jučer u Rimu.

“Želim to jasno reći. Protiv narkotika ne možemo se boriti narkoticima. Svaki narkotik je zlo, a sa zlom ne možemo sebi dopustiti ustupke niti kompromise. Dopuštenje osobama ovisnima o narkoticima da koriste psihofarmakološka sredstva, ne rješava probleme. Legalizacija, pa čak i ograničena, tzv. ‘lakih’ narkotika nije problematična samo u zakonskom smislu, nego i ne donosi pozitivne efekte. Uporaba supstitucijskih narkotika onemogućuje pravu terapiju, pa je maskirana kapitulacija pred problemom. Želim ponoviti što sam već govorio u drugim prigodama: Ne za bilo kakve narkotike. Naprosto – ne”, poručio je Papa.

U govoru pred sudionicima konferencije svratio je pozornost da je trgovina drogama jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti danas i da postaje sve raširenija, čega sve institucije moraju postati svjesne. Progovorio je i o pravoj bori protiv ovisnosti.

“Svaki put kada mladi čovjek kaže ‘ne’ drogi, on mora reći ‘da’ životu, ljubavi, sportu, odgoju, poslu. A društvo mu mora osigurati uvjete u kojima će imati nešto čemu će reći ‘da'”, rekao je Franjo.

G. An. | Bitno.net