Mali pastiri iz Fatime, Franjo i Jacinta Marto, bit će proglašeni svetima 13. svibnja. Najavio je to papa Franjo na redovnom javnom konzistoriju o nekoliko kauza za kanonizaciju, održanom 20. travnja u Apostolskoj palači u Vatikanu. Njihova će kanonizacija biti održana tijekom Papina apostolskoga putovanja u Fatimu, povodom 100. obljetnice Gospina ukazanja. Ostalih 35 blaženih bit će kanonizirano 15. listopada.

Gospa se bratu i sestri, Franji i Jacinti Marto, ukazala 1917. godine, i to prvi put upravo 13. svibnja. S njima je bila i njihova sestrična Lucija Dos Santos, koja je preminula 2005. godine u 99. godini života. Franjo i Jacinta su pak preminuli još kao djeca, u vrijeme epidemije Španjolske gripe. Imali su tada 11 i 10 godina. Bili su djeca, pastiri, gotovo nepismeni, ali njihov je život bio bogat vjerom, ljubavlju i molitvom – objasnio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih, koji je predstavio likove budućih svetaca.

U Brazilu je pak, 1645. godine, živjelo 30 mučenika, ubijenih tijekom nizozemske okupacije sjeveroistoka te zemlje. Andrija de Soveral i Ambrozije Franjo Ferro, dijecezanski svećenici, te laik Matija Moreira i 27 sudrugova, ubijeni su zbog toga što se nisu htjeli odreći katoličke vjere i obratiti se na kalvinizam.

U Meksiku su, u prvoj polovici XVI. stoljeća, živjeli adolescenti mučenici Cristoforo, Antonio i Juan, koje su odgojili franjevci, te su se udaljili od lokalnoga kulta idola. Upravo je protivljenje lokalnom idolopoklonstvu bio uzrok njihove smrti. Cristofora je ubio vlastiti otac.

S posebnim se ganućem spominjemo da su među blaženicima također djeca i adolescenti, njih petoro – istaknuo je kardinal Amato predstavljajući buduće svece. U povijesti naših dana, u kojima su mališani nerijetko predmet iskorištavanja i trgovine, ti se mladi ističu kao svjedoci istine i slobode, kao glasnici mira, novoga čovječanstva pomirenoga u ljubavi – kazao je kardinal.

Radio Vatikan | Bitno.net