Lucija (10 godina), Franjo (9) i Jacinta (8), svjedočili su 13. svibnja 1917. godine događaju koji će obilježiti katoličanstvo 20. stoljeća – ukazanju Blažene Djevice Marije u Fatimi.

Već 1919. i 1920., kako im je Gospa i poručila u njihovim zajedničkim susretima, umrli su Franjo i Jacinta, dok je Lucija do Santos bila živim svjedokom čudesnih događaja sve do 2005., daleko nadživjevši svoje male rođake.

I dok je sveti papa Ivan Pavao II., još 13. svibnja 2000. godine beatificirao Franju i Jacintu, čime su postali najmlađi blaženici nemučenici u povijesti Crkve, izgleda kako je na stogodišnjicu ukazanja, koja se slavi ove godine, napokon došlo vrijeme i za Luciju, koja je nekoliko godina nakon ukazanja ušla u samostan i postala časna sestra karmelićanka.

Naime kako javlja Catholic News Agency, u ponedjeljak je u samostanu Svete Tereze u Coimbri (gdje je sestra Lucija dočekala kraj ovozemaljskog života), predstavljeno nekoliko tisuća stranica materijala koji svjedoče o njezinu svetom i krjeposnom životu.

Dokumentacija obuhvaća čak 15 000 pisama, svjedočanstava i ostalog materijala koji će poslužiti u procesu beatifikacije. Prema iskazu biskupa Coimbre, Virgilia Antunesa, prikupljanje prezentiranih informacija trajalo je čak 8 godina, a obuhvaćaju privatna pisma, dokumente i svjedočanstva šezdesetak ljudi.

Prezentirani materijali uskoro bi trebali biti poslani Kongregaciji za kauze svetaca koja bi trebala dati svoj sud o cijelom slučaju.

I dok se prvo ukazanje Djevice Marije djeci dogodilo 13. svibnja 1917., već 1915. i 1916. godine troje je malih pastira imalo četiri viđenja i susreta s Anđelom čuvarom (Anđelom Portugala), o čemu je u svojim “Memoarima” vrlo detaljno izvijestila Lucija, koja je također opisala i njihov prvi susret s Gospom:

“Bila je to jedna Gospođa potpuno odjevena u bijelo, sjajnija od sunca, oko koje se širilo svjetlo sjajnije i blistavije od onog koje isijava kristalna posuda puna čiste vode obasjana zlatnim zrakama sunca. Njezino lice, neopisivo lijepo, nije bilo ni tužno ni veselo već ozbiljno. Ruke skupljene kao na molitvu, bile su nagnute i okrenute prema gore. Na desnoj ruci visjela joj je krunica.”

U svim ukazanjima Gospa je zahtijevala pokoru te da se molitvom, osobito krunice, izmoli mir u svijetu. Već na drugom susretu je kazala da će Jacintu i Franju brzo uzeti k sebi u nebo, a da će Lucija živjeti dulje od njih.

Pastirima je povjerila i poruku poznatu pod nazivom “Fatimska tajna”. Tajna je podijeljena u tri dijela, a cijeli njihov sadržaj, kao i presliku originalnog teksta možete pročitati na službenim stranicama Vatikana – OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net